A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Hogyan keletkezik szén-monoxid? Mik lehetnek a szén-monoxid-mérgezés tünetei? Mi a teendő mérgezés esetén? Hogyan előzhető meg?

Hol és hogyan keletkezik szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat. Magas kockázattal jár a bányászok munkája is, illetve a szén- és ércfeldolgozókban dolgozók is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Kis mennyiségben a dohányfüst is tartalmaz szén-monoxidot.

Ősztől tavaszig a fűtési szezon miatt gyakoribbak a szén-monoxid-mérgezések, de az év bármely szakában előfordulhatnak.

Hogyan okoz mérgezést a szén-monoxid?

A szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, azáltal, hogy az oxigént szállító hemoglobinhoz (a vörösvértestnek az oxigén megkötéséért és szállításáért felelős alkotóeleme) kötődik. A vér így oxigén helyett szén-monoxidot szállít, tehát a szervek és a szövetek nem jutnak oxigénhez, oxigénhiányos állapotba kerülnek.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei

A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, kábultság, fülzúgás, hányinger, szédülés, a bőr kipirulása, majd ezt követően fáradtság, zavarodottság, izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés, alacsony vérnyomás alakul ki, és késői felismerés esetén oxigénhiány miatt fulladás és halál következik be.

A hosszabb távon alacsony koncentrációban jelen lévő szén-monoxid memóriazavart okozhat.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei attól függnek, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak a koncentrációja, amelyekhez szén-monoxid kötődött (COHgb):

  • 30 százalék alatt: Fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet.

  • 30 és 40 százalék között: Fáradtság, zavarodottság a jellemző tünet.

  • 40 és 60 százalék között: Eszméletvesztés, alacsony vérnyomás (hipotónia) alakul ki.

  • 60 százalék felett: oxigénhiány miatt halál követezik be.

Ha az említett tüneteket tapasztalja, azonnal hívjon mentőt, és ha van rá mód, az áldozatot azonnal vigye ki a gáztérből!

Szén-monoxid-mérgezés

Mi a teendő szén-monoxid-mérgezés esetén?

Azonnal értesítsük a mentőket és a tűzoltókat is! Amennyiben van rá mód, az áldozatot azonnal vigyük ki a gáztérből, vigyük friss levegőre! A segítség kiérkezéséig rendszeresen ellenőrizzük pulzusát, légzését. Ugyanolyan fontos a saját magunk védelme, mint az áldozat kimentése, ezért mentés közben legyünk nagyon óvatosak és körültekintőek, ne veszélyeztessük saját életünket! Gázzal telt helyiségbe nem szabad belépni megfelelő védőfelszerelés nélkül.

Bővebben Mi a teendő szén-monoxid-mérgezés esetén?

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

A megelőző intézkedések megtétele otthonunkban és a munkahelyünkön életeket menthet.

  • Évente ellenőriztesse hivatásos szakemberrel a fűtésrendszert (kéményseprővel is), a fűtőtestek, csövek, vezetékek állapotát! A szakember megvizsgálja a keletkezett gáz összetevőinek értékeit.

  • A sütőt, tűzhelyet, kandallót, kéményt, konvektorokat, vízmelegítőt, bojlert stb. mindig szakemberrel üzemeltesse be, vizsgáltassa meg, nézesse át, ellenőriztesse, szükség esetén javíttassa, szereltesse vagy cseréltesse ki!

  • Évente vizsgáltassa meg a kéményt is, hogy megelőzze az eltömődést, dugulást!

  • Gáz- vagy kerozinalapú fűtést csak jól szellőző helyiségekben, terekben alkalmazhat! Éjszakára, illetve ha elmegy otthonról, ezeket a készülékeket mindig kapcsolja ki! Hálószobában egyáltalán ne használjon ilyen készüléket!

  • Ne használjon széntüzelésű grillt zárt térben: lakásban, garázsban, lakókocsiban stb.!

  • Ne hagyja járni a motort a garázsban!

  • Szereltessen be a lakásba szén-monoxid-érzékelőt (szén-monoxid-detektort) minden hálószobába és fürdőszobába, illetve minden potenciális szén-monoxid-forrás közelébe (attól meghatározott távolságban) előírás szerint elhelyezve, ezt a feladatot is bízza szakemberre, és megbízható készüléket válasszon, ami a nemzetközi szabványnak megfelel! A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett listát a megbíthatóan működő szén-monoxid-jelző készülékekről ide kattintva találja. Fontos tudni, hogy CO-jelzőknek is van szavatossági idejük, aminek lejártával a készüléket le kell cserélni, illetve ha a készülék bármi okból meghibásodik, szintén ez a teendő. Ne feledje, hogy ha beszereltette a szén-monoxid-érzékelőt, attól még ugyanúgy elengedhetetlenül fontos a fűtésrendszer, a kémény és az előzőekben felsorolt valamennyi berendezés szakemberrel történő rendszeres ellenőriztetése, és szükség esetén javíttatása vagy cseréje! Ha a CO-jelző készülék jelez, ki kell nyitni az ablakokat, azonnal el kell hagyni a lakást, és a tűzoltókat kell hívni, illetve tünet esetén mentőt is!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.