Ön tudta a C-vitaminról?

WEBBeteg
frissítve:

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

Szent-Györgyi Albert fedezte fel a C-vitamint, a paprikából vonta ki az aszkorbinsavat. 1937-ben Nobel-díjat kapott felfedezéséért.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin a szervezet számára?

A C-vitaminnak fontos szerepe van a kötőszövet, az íny a fogak és a csontok felépítésében, valamint a stressz kivédésében. Fontos bizonyos szervek megfelelő működéséhez, így például az agyalapi mirigyéhez (hipofízis), az agyéhoz, a szemlencsééhez, a májéhoz, a lépéhez és a fehérvérsejtekéhez (leukocyták). Továbbá elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ennek következtében véd a szabadgyökök kialakulásával szemben. A vas- és C-vitamin-igény terhesség alatt nő. Kisgyermekek normális fejlődéséhez is megfelelő mennyiségű C-vitaminra van szükség.

Mit okoz a hiánya?

Súlyos vitaminhiányos állapotban C-vitaminhiány-betegség, azaz skorbut alakul ki, amelynek velejárja az érfalak meggyengülése és megrepedése, illetve fog- és ínygyulladás, ez a hiánybetegség akár halálos kimenetelű is lehet.

Milyen élelmiszerekben fordul elő C-vitamin?

A növényvilág C-vitaminban igen gazdag. Kiváló természetes C-vitamin-forrás a paprika, a fekete ribizli, a csipkebogyó, a homoktövis, a citrusfélék, a kivi, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a savanyú káposzta, a karalábé és a burgonya.

Milyen veszélyekkel jár a mértéktelen C-vitamin-fogyasztás?

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin lévén nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem fölösleges mennyisége a vizelettel távozik. Ennek ellenére semmi esetre sem szabad túladagolni! A C-vitamin ugyanis a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztva tehát fokozza a vesekőképződést. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, ezért gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.