Véralvadásgátlás - A kis molekulasúlyú heparinok

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A véralvadásgátló hatású heparin kémiailag sok cukormolekula összekapcsolódásából álló hosszú láncú molekula. A lánc nagy része azonban közömbös a hatás szempontjából, viszont nagy szerepe van a mellékhatások, allergiás reakciók és a bizonytalan biológiai hasznosulás kialakulásában.

Ezért előállítottak a heparinból kisebb méretű, úgynevezett kis molekulasúlyú heparinokat, melyeknek a lánca rövidebb, és ezért más tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezek az anyagok már bőr alá injektálva, 90 százalékban felszívódnak. Kevéssé kötődnek az érben lévő anyagokhoz, így hatásuk kialakulásához nem kell telítő dózis.

A kis molekulasúlyú heparinok alkalmazása

Napi 1-2 injekció kielégítő hatást biztosít, ezért kórházi ápolásra nem szoruló betegek esetén, ambulánsan is megoldható a kezelés.

A kis molekulasúlyú heparinoknak megbízhatóbb a felszívódásuk és a hatásuk, így nem kell szorosan ellenőrizni a véralvadási paramétereket. Erre csak akkor van szükség, ha veseelégtelenségben is szenved a páciens, ugyanis vesén keresztül ürülnek, vagy bizonyos véralvadási defektusok, terhesség esetén.

Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazhatók, csakúgy, mint a heparin.

A kis molekulasúlyú heparinok mellékhatása is kevesebb, főleg a vérzéses szövődmények száma csökkent, ami a bőr alá való beadásnak köszönhető.

Ennyi jó tulajdonsággal, szinte ki is szorították a heparint a használatból.

Egyetlen hátrányuk, hogy a hatásuk kissé lassabban alakul ki, vagyis sürgős esetekben nem eléggé hatékonyak, ilyenkor még mindig heparint alkalmaznak.

Különböző kismolekulasúlyúheparin-készítmények vannak

Az egyes készítmények összetétele és jellemzői eltérnek egymástól, ezért nem lehet őket egymással automatikusan helyettesíteni.

Minden hatóanyagra egyenként van meghatározva a szükséges mennyiség milligrammban és nemzetközi egységben is, de ezek a mennyiségi egységek sem azonosak a különböző hatóanyagokra.

A Magyarországon forgalomban lévő kis molekulasúlyú heparinok a dalteparin, az enoxaparin és a nadroparin.

Sajnos ezekkel a szerekkel szemben is kialakulhat allergiás reakció, és ebben az esetben nagy a valószínűsége, hogy a többi hatóanyaggal szemben is túlérzékenyek leszünk.

Másik fontos tudnivaló, hogy az alkalmazás kezdetétől számított 4. napon javasolt vérképvizsgálat, mert nagyon ritka esetben thrombocitopaenia (HIT és HITT kórképek) alakulhat ki.

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.