Nyirokcsomó-biopszia

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

A nyirokcsomó-biopszia jelentheti a nyirokcsomóból történő mintavételt tűszúrás útján, illetve kis műtét formájában egy teljes nyirokcsomó eltávolítása is megtörténhet. A vizsgálat helyi érzéstelenítésben történik, így maga a beavatkozás már fájdalommentes. A biopszia CT vagy ultrahang vezérlésével is történhet. A kis műtét formájában történő nyirokcsomó-eltávolítás után a bőrt varratokkal zárják.

Mikor van szükség a nyirokcsomó-biopsziára?

A beteg fizikális vizsgálata során vagy képalkotó vizsgálat (ultrahang, CT) során észlelt kórosan megnagyobbodott nyirokcsomók vizsgálatára szolgál a beavatkozás, mely során az eltávolított anyag szövettani feldolgozása történik. Vérképzőszervi és nyirokszervi daganatok, nyirokcsomó áttétek, ritkábban gyulladásos folyamatok esetében alakul ki olyan nyirokcsomó-megnagyobbodás, mely a biopsziát indokolja, ezek pontos diagnózisát szolgálja a vizsgálat.

A vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, nem kell éhgyomorra menni, ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, azt ki kell a vizsgálat előtt hagyni, erről a vizsgálatot elrendelő vagy végző orvos pontos felvilágosítást ad. A vizsgálat legtöbbször szövődménymentes, ritkán előfordulhat vérzés, illetve fertőzés. Amennyiben varratokat helyeznek be, akkor a varratszedésre a későbbiekben szükség van, ezen kívül egyéb speciális teendő a vizsgálat után nincs.

Kapcsolódó

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.