A vérszegénység típusai és a háttérben álló okok

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász,
hematológus

Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vérszegénység nem betegség, hanem mindig egy tünet, melynek kiváltó okát a panaszok jelentkezésekor ki kell vizsgálni. Milyen típusai léteznek?

Az anaemiák csoportosítása szerteágazó, sokszor átfedik egymást az egyes típusok. Felosztásuk alapvetően a kialakulás oka alapján történhet, de emellett a vérképben látható változások (MCV- és MCH-értékek) szerint, illetve a háttérben fellelhető hiánybetegségek alapján is elkülöníthetjük a vérszegénység egyes változatait.

Bővebben A vérszegénység jelei

A háttérben álló betegségek és állapotok szerinti felosztás

1. A vérképzés zavara miatt kialakuló anaemia

Ebben az esetben elégtelen mennyiségű vagy hibás szerkezetű vörösvértestek (vvt) képződnek, amely azt eredményezi, hogy nem elegendő a kínálat a szervezet számára.

Vérképzési zavarok, melyek vérszegénységet okozhatnak:

 • csontvelői vagy a vörösvértest-képzésben szereplő eritropoietikus őssejt defektus (csontvelői betegségek, pl.: aplasztikus anaemia, mieloproliferatív betegség)
 • a vörösvértest DNS-képződésének zavara (B12-vitamin- vagy folsavhiány következtében kialakuló megaloblasztos anaemia)
 • a vörösvértest hemoglobin előállításának zavara, mely a vér oxigén transzportjáért felelős (pl. vashiány esetén elégtelen hemoglobin szintézis)
 • vörösvértest termelésben szereplő hormon, az eritropoietin (EPO) hiánya (vesebetegségben esetleg daganatos betegségben fordul elő)

2. Fokozott vörösvértest-lebomlásból fakadó vérszegénység

 • a vörösvértest alaki vagy összetételi hibája miatt (pl.: enzimdefektus, a vörösvértest fali membránjának eltéréseit okozó, öröklődő ritka betegségek, thalassemia)
 • vörösvértesten kívüli okok (pl. immunológiai eltérések, autoimmun anaemiák, gyógyszerhatás, fertőzések, vegyszerek, fizikai vagy kémiai ártalmak, anyagcsere betegségek)

3. Vérvesztés következtében kialakuló vérszegénység

 • vérzések, akut vagy krónikus vérezgetés (pl.: baleset, műtét, daganat érbetörése, májbetegség, nyelőcsővérzés, de akár az aranyér tartós fennállása is ide sorolható)

4. A vörösvértestek eloszlási zavara a lépet érintő betegség miatt

Az anaemiák csoportosítása a vérkép alapján

Az anaemiákat a klinikumban az egyén vérképében kimutatható MCV (átlagos vörösvértest térfogat) és MCH (átlagos vörösvértest hemoglobin tartalma) értékei alapján osztjuk fel.

1. Hypochrom microcyter anaemia (ha a beteg MCV és MCH értékei alacsonyak)

Ide tartoznak a következők:

2. Normochrom normocyter anaemia (a vérképben látható MCV és MCH érték a normál tartományban van)

Ide sorolható:

 • vérzés okozta anaemia
 • immunfolyamat vagy más betegség okozta hemolitikus anaemia
 • vesebetegség okozta anaemia
 • aplasztikus anaemia (csontvelői betegség)

3. Hyperchrom macrocyter anaemia (emelkedett MCH- és MCV-értékek figyelhetők meg)

Ide tartozik:

 • megaloblasztos anaemia (B12-vitamin- vagy folsavhiány okán, amely lehet csökkent bevitel, elégtelen felszívódás vagy növekvő szükséglet miatt, másodlagosan májbetegség, alkoholizmus, vérzés utáni állapot is okozhatja)

Hiánybetegségek és a vérszegénység

A kiváltó okok szerinti, valamint a vérképből kimutatható eredmények alapján meghatározott csoportosítás mellett - gyakorisága miatt - a különféle hiánybetegségek okozta vérszegénységtípusokat is meg szokták különböztetni.

A hiány-anaemiák típusai:

 • Vashiány (hátterében számos ok állhat, pl. elégtelen vasbevitel, fokozott vasszükséglet, másodlagos vashiány, vastranszportzavar).
 • Vitaminhiány (leginkább a folsav, a B12-, B6- és C-vitamin hiánya okozza). Ezen belül a B12-vitamin és folsav hiányának is rengeteg kiváltó oka, alapbetegsége van).
 • Eritropoietin (EPO) hiány (oka lehet vesebetegség vagy daganat).
 • Egyéb hormon hiánya (pl. pajzsmirigyhormon, androgén hormonok).
 • Fehérje- vagy aminosavhiány.
 • Kombinált okkal rendelkező anaemiák (pl. krónikus vese- vagy májbetegség esetén, és más idült betegségeket kísérő anaemiák, melyekben összetett a vérszegénység oka).
 • Terhességgel járó vérszegénység, amely lehet a várandósság természetes velejárója és kóros állapot is.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2020.02.12 11:06, Megjelenés: 2017.11.19 17:25

CIKKAJÁNLÓ

 Mellkasi fájdalom

Mellkasi fájdalom

Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

Rákgyógyítás

Rákgyógyítás

Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.

Füstmentes jövő?

Füstmentes jövő?

Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

A vas szerepe szervezetünkben - Mely ételeink...

A vas emberi (és állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt...

A sápadtság lehetséges okai

A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat. Beszélhetünk...

A vérszegénység (anaemia) tünetei

A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, okai és következményei viszont lehetnek súlyosak. Vannak...

Nyirokcsomó biopszia

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása,...

A nyirokérgyulladás okai, tünetei és...

A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében...

A Fanconi-vérszegénység (Fanconi-anaemia)...

A Fanconi-anaemia ritka, öröklődő betegség. Az anaemia a csontvelő működésének egyre fokozódó defektusából adódik, emiatt ugyanis a vér sejtes összetevői...

Vérszegénység gyermekkorban

A gyermek vizsgálatakor a bőr, a látható nyálkahártyák sápadtak, a fül, a tenyér, talp, a köröm alatti rész fehérebb. Némely esetben szaporább szívverés...

Vérszegénység: Tünetek és kezelés

Sápadtság, fáradtság, csökkenő teljesítmény: a tünetek mögött vérszegénység is állhat. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vörösvértestek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Vashiányban szenved?

Vashiányban szenved?

Infografika és videó