A vérszegénység típusai és a háttérben álló okok

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász,
hematológus

Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vérszegénység nem betegség, hanem mindig egy tünet, melynek kiváltó okát a panaszok jelentkezésekor ki kell vizsgálni. Milyen típusai léteznek?

Az anémiák csoportosítása szerteágazó, sokszor átfedik egymást az egyes típusok. Felosztásuk alapvetően a kialakulás oka alapján történhet, de emellett a vérképben látható változások (MCV és MCH értékek) szerint, illetve a háttérben fellelhető hiánybetegségek alapján is elkülöníthetjük a vérszegénység egyes változatait.

Bővebben A vérszegénység jelei

A háttérben álló betegségek és állapotok szerinti felosztás

1. A vérképzés zavara miatt kialakuló anémia

Ebben az esetben elégtelen mennyiségű vagy hibás szerkezetű vörösvértestek (vvt) képződnek, amely azt eredményezi, hogy nem elegendő a kínálat a szervezet számára.

Vérképzési zavarok, melyek vérszegénységet okozhatnak:

 • csontvelői vagy a vörösvértest-képzésben szereplő eritropoietikus őssejt defektus (csontvelői betegségek, pl.: aplasztikus anémia, mieloproliferatív betegség)
 • a vörösvértest DNS-képződésének zavara (B12- vagy folsavhiány következtében kialakuló megaloblasztos anémia)
 • a vörösvértest hemoglobin előállításának zavara, mely a vér oxigén transzportjáért felelős (pl. vashiány esetén elégtelen hemoglobin szintézis)
 • vörösvértest termelésben szereplő hormon, az eritropoietin (EPO) hiánya (vesebetegségben esetleg daganatos betegségben fordul elő)

2. Fokozott vörösvértest-lebomlásból fakadó vérszegénység

 • a vörösvértest alaki vagy összetételi hibája miatt (pl.: enzimdefektus, a vörösvértest fali membránjának eltéréseit okozó, öröklődő ritka betegségek, thalassemia)
 • vörösvértesten kívüli okok (pl. immunológiai eltérések, autoimmun anémiák, gyógyszerhatás, fertőzések, vegyszerek, fizikai vagy kémiai ártalmak, anyagcsere betegségek)

3. Vérvesztés következtében kialakuló vérszegénység

 • vérzések, akut vagy krónikus vérezgetés (pl.: baleset, műtét, daganat érbetörése, májbetegség, nyelőcsővérzés, de akár az aranyér tartós fennállása is ide sorolható)

4. A vörösvértestek eloszlási zavara a lépet érintő betegség miatt

Az anémiák csoportosítása a vérkép alapján

Az anémiákat a klinikumban az egyén vérképében kimutatható MCV (átlagos vörösvértest térfogat) és MCH (átlagos vörösvértest hemoglobin tartalma) értékei alapján osztjuk fel.

1. Hypochrom microcyter anémia (ha a beteg MCV és MCH értékei alacsonyak)

Ide tartoznak a következők:

2. Normochrom normocyter anémia (a vérképben látható MCV és MCH érték a normál tartományban van)

Ide sorolható:

 • vérzés okozta anémia
 • immunfolyamat vagy más betegség okozta hemolitikus anémia
 • vesebetegség okozta anémia
 • aplasztikus anémia (csontvelői betegség)

3. Hyperchrom macrocyter anémia (emelkedett MCH és MCV értékek figyelhetők meg)

Ide tartozik:

 • megaloblasztos anémia (B12-vitamin vagy folsavhiány okán, amely lehet csökkent bevitel, elégtelen felszívódás vagy növekvő szükséglet miatt, másodlagosan májbetegség, alkoholizmus, vérzés utáni állapot is okozhatja)

Hiánybetegségek és a vérszegénység

A kiváltó okok szerinti, valamint a vérképből kimutatható eredmények alapján meghatározott csoportosítás mellett - gyakorisága miatt - a különféle hiánybetegségek okozta vérszegénység típusokat is meg szokták különböztetni.

A hiány-anémiák típusai:

 • Vashiány (hátterében számos ok állhat, pl. elégtelen vasbevitel, fokozott vas szükséglet, másodlagos vashiány, vas transzport zavar).
 • Vitaminhiány (leginkább a folsav, a B12-, B6- és C-vitamin hiánya okozza). Ezen belül a B12- és folsav hiányának is rengeteg kiváltó oka, alapbetegsége van).
 • Eritropoietin (EPO) hiány (oka lehet vesebetegség vagy daganat).
 • Egyéb hormon hiánya (pl. pajzsmirigy hormon, androgén hormonok).
 • Fehérje- vagy aminosav hiány.
 • Kombinált okkal rendelkező anémiák (pl. krónikus vese vagy májbetegség esetén, és más idült betegségeket kísérő anémiák, melyekben összetett a vérszegénység oka).
 • Terhességgel járó vérszegénység, amely lehet a várandósság természetes velejárója és kóros állapot is.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2019.02.10 17:03, Megjelenés: 2017.11.19 17:25
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Szemrángás
A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk. Mi okozhatja?
 Nem lát élesen?
Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)
A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben...
A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat. Beszélhetünk...
A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, viszont vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet...
A Fanconi-anaemia ritka, öröklődő betegség. Az anaemia a csontvelő működésének egyre fokozódó defektusából adódik, emiatt ugyanis a vér sejtes összetevői...
A gyermek vizsgálatakor a bőr, a látható nyálkahártyák sápadtak, a fül, a tenyér, talp, a köröm alatti rész fehérebb. Némely esetben szaporább szívverés...
Sápadtság, fáradtság, csökkenő teljesítmény: a tünetek mögött vérszegénység is állhat. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vörösvértestek...