Véradónak lenni jó

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a rendszeres véradókhoz, adjon vért, és mentsen meg három életet!

A véradótól vett vérminta vizsgálatával fontos információk nyerhetők a donor egészségi állapotáról. A véradás tulajdonképpen a rendszeres orvosi ellenőrzés (kontroll laborvizsgálat) kiegészítésének is tekinthető, ám semmiképp sem helyettesíti azt.

A véradás mint szűrővizsgálat

A levett vér laboratóriumi vizsgálata során kiderül, hogy biztonsággal adható-e olyan betegeknek, akiknek vérátömlesztésre van szükségük. Megbizonyosodnak róla, hogy a véradónak nincs-e vér útján átvihető betegsége. Ha nincs, akkor a vére felhasználható véradáskor. Első véradók esetében a vércsoport meghatározására is sor kerül.

Ha a laboreredményekben a normál értékekhez képest bármilyen eltérés mutatkozik, akkor a laborvizsgálat sok esetben valamely fertőző betegség korai felismerésének alapjául szolgál. A betegségek időben való felfedezésével pedig mihamarabb megkezdhető a megfelelő kezelés, és jobbak a gyógyulás esélyei.

Mindazonáltal fontos tudni, hogy a véradás kapcsán elvégzett laborvizsgálat nem helyettesíti a rendszeres háziorvosa által előírt laborvizsgálatot, amellett csupán kiegészítő adatokat szolgáltat.

Milyen fertőző betegségekre tesztelik az adományozott vért?

Feldolgozás előtt a levett vért több szempontból is megvizsgálják. A vérben lévő antigének, antitestek és különféle tesztek segítségével a következő fertőző betegségek és kórokozók mutathatók ki:

Országonként változó, hogy mely betegségeket szűrik. Magyarországon a hepatitis B és C, a HIV 1 és HIV 2 valamint a szifilisz szűrését végzik. A levett vér szűrővizsgálata 3 napot vesz igénybe. Ha valamelyik betegségre pozitív a vizsgálat eredménye, akkor hepatitis B, C és HIV vírus esetében vírusvizsgálat szükséges. Szifilisz kórokozó (Treponema pallidum) kimutatására ellenanyag vizsgálatok történnek.

Ha felmerül a fertőzés gyanúja, megsemmisítik a vért, így az soha nem kerül felhasználásra.

Mit vigyen magával véradásra?

A véradáshoz nélkülözhetetlen eredeti személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya.

Hol és hogyan használják fel a levett vért?

A teljes vért laboratóriumban centrifugálással választják szét három fázisra. A tejes vérből alapvetően háromféle vérkészítményt lehet előállítani: vörösvértest- és trombocita-koncentrátumot, valamint plazmakészítményt.

Tovább Véradási szabályok és tippek

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; blutspendedienst-west.de; Magyar Vöröskereszt
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Dr. Bakti Éva orvos, termelésvezető
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.