Trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám)

Dr. Molnár Anna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász

A vérben átlagosan mikroliterenként 150 000-400 000 (150-400G/l) vérlemezke (trombocita) található. Kóros vérzéses tünet jelentkezhet, ha a vérlemezkeszám 30 000/mikroliter alá esik (<30G/l), de súlyos vérzéssel (akár központi idegrendszeri vérzéssel) járó tünetek általában csak akkor jelentkeznek, ha ez az érték 10 000/mikroliter alatti (<10G/l).

Számos betegség okozhat alacsony vérlemezkeszámot (trombocitopénia)

A csontvelő nem termel elég vérlemezkét

A vérképzés

A vérképzés az ember egész életén keresztül biztosítja a vér valamennyi alakos elemét. Az újszülött megszületését követően a vérképzés kizárólagos helye az ún. vörös csontvelő.
A vérképzés
 • Leukémia: a vérképző rendszer rosszindulatú betegsége. A csontvelőben a leukémiás sejtek (blasztok) visszaszorítják az élettani vérképző elemeket, mindez vérszegénységhez, fertőzések, vérzések kialakulásához vezet. A leukémia sejtek a csontvelő és a nyirokszervek mellett gyakorlatilag bármely szervet beszűrhetik.
 • Limfóma: A nyirokrendszer daganatos megbetegedése, jellegzetesen kóros mértékű nyirokcsomó megnagyobbodással jár (a szervezetben bárhol). A nyirokcsomók általában fájdalmatlanok. Előrehaladott esetekben úgynevezett B tünetek, vagyis láz, fogyás, izzadás, viszketés, gyengeség is megfigyelhetőek.
 • Mielodiszpláziás szindrómák
 • Aplasztikus anémia
 • Nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása
 • Megaloblasztos anémiák: B12-vitamin- és folsavhiány
 • Örökletes szindrómák

A vérlemezkék fennakadnak a megnagyobbodott lépben

Vérlemezke-koncentráció felhígul

 • Nagy mennyiségű vérátömlesztés vagy vércsere kevés vérlemezkét tartalmazó készítményekkel
 • Kardiopulmonális (szív-tüdő) megkerülő (bypass) műtét

A vérlemezkék felhasználódnak vagy károsodnak

Vérzés különleges helyeken

Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.
Vérzés különleges helyeken
 • Idiopátiás (immun) trombocitopéniás purpura (ITP):
  Kisded korban a leggyakoribb. A kórság lényege, hogy ellenanyagok képződnek és pusztítják el a vérlemezkéket, az ellenanyaggal fedett vérlemezkék a lépben akadnak fenn, ezért előfordulhat lépmegnagyobbodás.
 • HIV-fertőzés esetén
 • A disszeminált intravaszkuláris koagulációhoz (DIC) vezető kórélettani történéseket kisereken belül létrejövő vérrögképződés (trombózis) indítja el, amely véralvadási faktorok felhasználódásához, következményes vérzések kialakulásához vezet. Előidézhetik szülészeti szövődmények, daganatok, vérmérgezés, traumás agysérülés, újszülöttkorban pedig az oxigénhiány.
 • Szepszisben, szisztémás vírusos vagy bakteriális fertőzésben
 • Trombotikus trombocitopéniás purpura (TTP) esetén a szervezetben hirtelen kis vérrögök képződnek, az alacsony vérlemezkeszám mellett csökkent vörösvérsejtszám és központi idegrendszeri tünetek is jelen vannak.
 • Hemolitikus urémiás szindróma (HUS): a vérerekben pusztuló vörösvérsejtek miatt kialakuló vérszegénység, a trombocitopénia és az akut veseelégtelenség jellemzi. Baktériumok okozta fertőzések után, egyes kemoterápiás gyógyszerek alkalmazását követően alakul ki. Leggyakrabban csecsemőket, kisgyermekeket és terhes, vagy közvetlenül szülés után álló nőket érint.
 • Paroxizmális nokturnális hemoglobinúria (PNH)
 • Antifoszfolipid szindróma
 • Szisztémás lupus erythematosus (SLE)
 • Gyógyszeres kezelés: heparin, szulfonamid antibiotikumok, a cukorbetegség kezelésére használt, szájon át szedhető szerek egy része, aranysók, rifampicin, savcsökkentők, kemoterápiás készítmények.

A trombocitopénia tünetei

A bőr és nyálkahártyavérzés lehet az első tünet. Számos tűszúrásnyi vörös pont (purpura) jelenik meg főként az alszárakon, és az enyhe sérülések is kiterjedt véraláfutásokat okoznak. Vér jelenhet meg a vizeletben és a székletben, néha a menstruáció szokatlanul erős. A vérzés rosszabbodik a vérlemezkék számának csökkenésével. Igen alacsony vérlemezkeszám (5-10 G/l között) emésztőrendszeri vérzést és életet veszélyeztető agyvérzést okozhat sérülés nélkül is.

Az orvos trombocitopéniára gondol, ha a betegnél rendellenes véraláfutásokat és vérzéseket észlel, vérképben alacsony vérlemezkeszámot talál. Bizonyos esetekben szükség lehet csontvelővizsgálatra is. A trombocitopénia okának felderítése igen fontos a kezelés szempontjából! Természetesen a fent felsorolt betegségek különböző speciális fizikális és laboratóriumi eltérésekkel járnak.

Bővebben A vérlemezkék (trombocita) laborvizsgálatáról részletesen

A trombocitopénia kezelése

Nagyon fontos a megfelelő diagnózis felállítása és az ezt követő oki terápia (kiváltó gyógyszer elhagyása, szteroidkezelés, immunglobulin adása, lépkivétel stb.). Súlyos vérzés esetén vérlemezke-átömlesztés szükséges.

Milyen életmód javasolt a trombocitopéniában szenvedőknek?

Fontos a beteg életmódjának helyes megválasztása: 100 G/L alatti vérlemezkeszám esetén nem javasolt küzdősport, biciklizés, 50 G/L alatt kímélő életmód folytatása tanácsos.

Trombocitózis

A magas trombocitaszám (trombocitózis) leggyakrabban következményes, hátterében gyulladás, fertőző betegség, immun-eredetű betegség, Kawasaki szindróma állhat. Emelkedett vérlemezkeszámmal jár a vashiányos vérszegénység, vagy tumorok esetén is előfordulhat.


Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász, DRportal szakértő

Módosítva: 2017.08.10 05:21, Megjelenés: 2017.08.10 05:21

CIKKAJÁNLÓ

 Megfordult az arány

Megfordult az arány

Többen gyógyulnak meg a COVID-19-ből, mint ahányan megfertőződnek.

Füstmentes jövő?

Füstmentes jövő?

Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

Új - Távkonzultáció

Új - Távkonzultáció

Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!

A kóros vérzékenység

A véralvadás bonyolult, összetett folyamat, melynek elemei mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben ne jöhessen létre vérzés, vagy ha keletkezett, akkor...

Nyirokcsomó biopszia

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása,...

A nyirokérgyulladás okai, tünetei és...

A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében...

Alacsony trombocita érték - Mi okozza?...

Az elmúlt napokban vérvételen voltam, ahol valami gondot találtak a trombocita szám értékével, értékelhetetlen lett. Szeretném pontosan megtudni, melyik...

Alacsony trombocitaszám terhesség alatt...

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó