Irritábilis bél szindóma és hipnoterápia

Medipress
megjelent:

Roland Valori professzor 100, irritábilis bélbetegségben (IBS) szenvedő betege hipnoterápiás kezelése során megállapította, hogy tízből kilenc esetben a tünetek jelentősen csökkentek, míg tízből négy esetben teljesen el is tűntek.

A hipnoterápia nagyon hatékonynak bizonyult az irritábilis bélbetegség tüneteinek csökkentésében, sőt egyes esetekben a tünetek teljesen eltűntek – derült ki a Frontline Gastroenterology folyóirat cikkéből.

Mi az irritábilis bél szindróma?
Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Egyes ételek kerülésével enyhíthetők ugyan a betegség tünetei, azonban ez általában csak egy ideig hatásosak. Ennek oka az, hogy az étrendi változtatások nem a betegség gyökerét, azaz a túlérzékeny beleket kezelik.

Az irritábilis bél szindróma kezelésének egyik leghatékonyabb módja lehet a hipnoterápia. Roland Valori professzor 100, irritábilis bélbetegségben (IBS) szenvedő betege hipnoterápiás kezelése során megállapította, hogy tízből kilenc esetben a tünetek jelentősen csökkentek, míg tízből négy esetben teljesen el is tűntek.

A betegek számára a probiotikumok is alternatívát kínálnak, azonban a betegek a jelenlegi szabályozás mellett nem tudhatják, mely termékek a legjobbak számukra. Ahhoz hogy egy készítményt probiotikumnak minősítsenek, tartalmaznia kell a feltüntetett élő baktériumtörzset, melynek a szavatossági idő lejártáig meg kell maradnia, továbbá hatásukat klinikai vizsgálatokkal kell igazolni.

Hogyan állítják fel a diagnózist?

Az IBS diagnózisát rendszerint akkor állítják fel, amikor semmilyen más okát nem találják a tüneteknek. Quigley professzor, az írországi Cork Egyetem kutatója szerint a betegség, úgynvezett „szemétkosár-diagnózis”. Éppen ezért „kiemelkedően fontos” lenne felimserni, hogy az IBS egy önálló tünetegyüttes.

A professzor azt is kiemeli, hogy bár a szorongás és a depresszió rontja az IBS tüneteit, nem minden irritábilis bélbetegségben szenvedő lesz szorongó vagy depressziós. Az agy és a bél kölcsönhatása, nagyban befolyásolja a tünetek súlyosságát és hatásait.

(Medipress)

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.