Tippek irritábilis bél szindrómában szenvedőknek

WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

Az étrend, illetve az életvitel megváltoztatása megkönnyíti az irritábilis bél szindróma, illetve a hasonló tünetekkel járó betegségek elviselését. Bár szervezete nem reagál azonnal a változásra, a cél a hosszú távú megoldás.

A téma cikkei
5/1 Az irritábilis bél szindróma (IBS)
5/2 Az irritábilis bél szindróma tünetei
5/3 Az irritábilis bél szindróma diagnózisa, kezelése
5/4 Diéta irritábilis bél szindrómában szenvedőknek
5/5 Tippek irritábilis bél szindrómában szenvedőknek

Kísérletezzen a rostokkal!

Irritábilis bél szindróma esetén a rostok változóan kedvező hatást hozhatnak létre. Bár segítenek a székrekedés oldásában, ronthatják a puffadtság érzést és fokozhatják a szelességet. A legjobb megközelítés, hogy ha fokozatosan emeli a rostok mennyiségét étrendjében néhány héten keresztül.

A magas rosttartalmú ételek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök és a bab. Ha a tünetek ugyanolyanok maradnak, vagy romlanak, azt mindenképpen jelezze orvosának.

Lehet, hogy érdemes lenne dietetikussal felvenni a kapcsolatot. Egyes betegeknél jótékonyabb hatású, ha az étrendi rostok mennyiségét csökkentik, ezáltal kevesebb szél és kisebb puffadtság alakul ki.

Ha rostpótlást alkalmaz, mindenképpen fokozatosan kezdje ezt el és igyon mellé elegendő vizet. Ha úgy találja, hogy a rostok szedése enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, akkor szedje rendszeresen ezeket.

Kerülje a problematikus ételeket

Ha bizonyos ételek után tünetei romlanak, ne egye ezeket. Gyakori kiváltó tényező az alkohol, a csokoládé, a koffein tartalmú italok és gyógyszerek, a tejtermékek, a cukormentes édesítőszerek, pl. a sorbitol és a normitol.

Ha a szél zavarja, akkor az alábbi élelmiszerek ronthatják a tüneteket: hüvelyesek, karalábé, karfiol, brokkoli. A zsíros és a túl fűszeres ételek szintén problematikusak lehetnek bizonyos esetekben.

Az IBS tünetek enyhíthetők, ha megvonjuk az étrendből azokat a szénhidrátokat, amik emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, és ott a bélbaktériumok által bontva fokozott gázképződésre hajlamosítanak. Erre találták ki a low FODMAP diétát. A rövidítés valójában egy mozaikszó, amely a fermentábilis oligo-, di-, mono- és poliszacharidokat foglalja magában. Ilyen típusú szénhidrátok nagy mennyiségben megtalálhatók a vörös- és a fokhagymában, a lencsében, a rozsban, a káposztában, a kelbimbóban, a babban és az asztal gyümölcsökben.

A rágózás, szívószállal való ivás és a dohányzás levegőnyeléshez vezethet, ami szintén puffadást okoz.

Egyen rendszeresen

Ne hagyjon ki étkezéseket, és kb. azonos mennyiségeket egyen minden nap. Ha hányingere van, lehet hogy a kis mennyiségű gyakori étkezések a jótékonyak. Ha székrekedése van, akkor nagyobb mennyiségű, magas rosttartalmú ételek segíthetik a tápanyag keresztülhaladását a beleken.

Legyen óvatos a tejtermékekkel

Ha Önnél laktóz intolerancia áll fent, helyettesítse a tejet joghurttal, vagy használjon olyan készítményt, amelyben enzimek vannak a laktóz lebontásához. A természetesen fermentált tejtermékek, mint a kefír, vagy a kemény sajtok szintén jobban tolerálhatók, mint a tej. Bizonyos esetekben teljesen el kell hagynia a tejtermékeket.

Igyon bőségesen folyadékot

Próbáljon meg minden nap bőséges mennyiségű folyadékot inni, a legjobb a víz. Az alkohol és a koffeintartamú italok, izgatják a belet és ezzel fokozzák a hasmenést, a szénsavas italok pedig puffadáshoz vezetnek.

Mozogjon rendszeresen és kerülje a stresszt

A mozgás segít a stressz enyhítésében, serkenti a belek normális összehúzódásait és összességében hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezze magát. Ha eddig nem mozgott rendszeresen, lassan, óvatosan növelje a mozgással töltött időt. Ha egyéb betegségei is vannak, beszéljen orvosával a tornaprogram elkezdése előtt.

Az IBS tüneteit kifejezetten képes súlyosbítani a kialvatlanság, stressz. Ezért törekedni kell minél nyugodtabb alvásra, valamint hatékony steresszkezelők technikákáat bevezetni a mindennapokba.

Óvatosan használjon hasfogó, illetve hashajtó készítményeket

Ha vény nélkül kapható hasfogó készítményekkel próbálkozik, akkor a legkisebb hatékony dózist keresse meg. Nem megfelelő alkalmazással ezek a gyógyszerek hosszú távon problémát okozhatnak (ugyanez áll a székletlazítókra is). Ha bármilyen jellegű kérdése lenne, beszéljen orvosával, gyógyszerészével.

A probiotikumok kipróbálhatóak minden olyan esetben, amikor valami „nincs rendben az emésztésünkkel”. Hosszú távon a probiotikumok alkalmazása segít csökkenteni a tünetek erősségét.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.