A járvány nagy kérdése: Ki marad otthon a gyerekkel?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyre több családnak okoz gondot a H1N1-járvánnyal kapcsolatban, hogy melyik dolgozó szülő maradjon a beteg, vagy az óvoda- és iskolabezárások miatt otthonmaradásra kényszerített gyerekkel. Vajon kinek a munkája fontosabb?

Egy kicsit feledkezzünk meg a lázról és az egyéb tünetekről. A dolgozó szülők számára egyre nagyobb kihívást jelent annak a kérdésnek a megválaszolása, vajon melyikük maradjon otthon a beteg szülővel, vagy álljon sorba vele az oltásért, vagy ki az, aki az „éjszakai ügyeletet” vállalja? Kinek a munkája fontosabb?

Sajnos csak keveseknek van rugalmas munkahelyük vagy munkaidejük, így a családok többségében a szabadságra tartogatott napokat kell kivenni, hogy a gyerekek felügyeletét el tudják látni.

Az elvált, gyermekeiket egyedül nevelő szülők számára a kérdés még bonyolultabb. Különösen annak fényében, hogy tudjuk, a beteg gyerek leginkább az édesanyja mellett érzi jól magát.

Ördögi kör

Változtak a táppénz szabályai: mit érdemes feltétlenül tudni?
10 százalékkal csökkent a különböző jogcímeken járó táppénz mértéke, így például a 15 napos betegszabadság után a tb már csak a kereset 60 százalékát fizeti. Táppénzes szabályok

Mindez azonban ördögi kört indíthat el. Amennyiben egy anya kimarad a munkahelyéről, azt hajlamosak úgy tekinteni, hogy nincs elég elhivatottsága, kötődése a munkahelye, munkája iránt, és a leépítések során hamarabb kerül elő a neve a sok hiányzás miatt. Azonban amennyiben otthon hagyják a beteg gyereket, gondolataikat úgyis az aggódás tölti ki, így nem tudnak a munkájukra koncentrálni.

Mindehhez hozzájárul még az „éjszakai ügyelet” miatti fáradtság is, hiszen a férfiak hajlamosabbak az ápolási feladatokat az anyára hagyni.

Ebben szerepet játszhat az a kimondatlan elvárás is, hogy az általában jobb pozícióban lévő, többet kereső apának kipihenten kell munkába menni és ott teljesíteni.

Akár megbetegszik a gyerek az új influenzától akár nem, az biztos, hogy a betegség komoly károkat okoz a családoknak, mind anyagilag a kiesett fizetés, mind szabadidőben a felhasznált szabadságok miatt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.