"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

Mostanáig összesen 16 halálesetet hoztak összefüggésbe az új típusú influenzával. Volt-e olyan, amúgy „egészséges” áldozat, aki nem tartozott egyik rizikó-csoportba sem?

Információim szerint igen, volt, mégpedig az a fiatalember, aki nem kért korábban orvosi segítséget. Általánosságban elmondható, hogy a H1N1 vírussal fertőzöttek 20-50 százaléka nem szenved krónikus betegségben, egészségesen élő, sportoló, „vitaminzabáló”.

A várandós nőkre fokozottan veszélyes a vírus. Mekkora a kockázat mértéke?

Eleinte azt mondták a szakemberek, 4-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy terhes nő megbetegszik, mint hasonló korú, de nem várandós társai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb állásfoglalása szerint legalább 10-szeres a betegség kialakulásának kockázata a kismamáknál, Magyarországon a statisztikák alapján 20-as a szorzó. Jelenleg fél tucatnyi terhes nő szorul kórházi kezelésre.

Sokan túlzottnak tartják az egészségügyi hatóságok aggodalmát, egyre hangosabbak azok a vélemények is, miszerint „csupán” a vakcina-gyártói lobbi áll a pánikkeltés mögött…

A szkeptikusok valószínűleg nem tudják, hogy – noha influenzáról beszélünk – a H1N1 vírus sem szerkezetében, sem hatásában nem hasonlítható össze az eddig megismert influenza-kórokozókkal.
A most meghalt kismamát kezelő orvosok azt mondták: még soha nem találkoztak ilyen gyors és ilyen agresszív lefolyású vírusos tüdőgyulladással. Aki lobbi-érdekeket, vagy bármilyen más okot emleget a megelőzés hangoztatásának okaként, az egyszerűen ostobaságokat beszél. Ki kell jelenteni: felelőtlenek azok a kismamák, akik az itthon történtek után nem oltatják be magukat.

Az oltást követően mennyi idővel alakulhatnak ki a vakcina szövődményei? Mikor nyugodhatnak meg a beoltottak a szérum esetleges káros hatását illetően?

Az oltóorvosoknak minden esetben jelenteni kell, ha bármilyen nem várt mellékhatást, szövődményt tapasztal a vakcinát kapott betegnél. Eddig komolyabb tünetről, betegségről nincs információnk. Ettől függetlenül nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor nyugodhat meg a beoltott, hiszen a vakcinák szövődményei olykor több évtized elteltével jelentkeznek.

Meddig véd a H1N1 ellen kifejlesztett oltóanyag?

Nem lehet egyelőre megmondani, eddig fél évnél nagyobb időtartamra vonatkozó vizsgálatot nem végeztek a vakcina hatékonyságával kapcsolatban.

H1N1 fontos cikkek

Mi történik akkor, ha a járvány sokáig, netán egy évnél tovább is elhúzódik? Szükség lehet a lakosság újraoltására?

Egyelőre csak valószínűsíteni lehet, hogy szükség lesz az újraoltásra. Az influenza-vírusok olyan gyakran változnak, hogy ezért nem vizsgálták soha sehol fél évnél tovább a vakcinák hatását.
Várhatóan a WHO tavasszal dönt arról, hogy kell-e új vakcina? Annyi bizonyos, hogy a déli féltekére a Világszervezet olyan, három komponensből álló oltóanyagot javasol, amelyben az egyik összetevő a H1N1 elleni szérum legyen.

A patikák és a háziorvosok szerint fogytán van a szezonális oltóanyag, jóllehet, a hagyományos influenzajárvány a jövő év elején tetőzhet majd. A gyártó ugyanakkor közölte, hogy nincs mód az utángyártásra, mivel a kapacitásaikat az új vírus elleni szérum tömeggyártására állították át. Mit tegyen az, aki januárban vagy februárban kérne oltást a szezonális vírus ellen?

A mostani megbetegedések döntő többségét, legalább 90 százalékát az új, H1N1 vírus okozza. Várhatóan a szezonális járvány kórokozója nem jelent majd gondot jövőre.
A gyártó egyébként legyártotta a szerződésben vállalt 1,3 millió adag szezonális szérumot, így a 800 ezer veszélyeztetett megkaphatta a térítésmentes oltást. Ezen felül további 300-400 ezer adagot szállítottak a patikákba, ahol – elvileg – most még kapható a szérum.

Elképzelhető, hogy olyan mértékben mutálódik a vírus, hogy a mostani vakcina hatástalan lesz?

Elvileg elképzelhető, hogy a vírus radikálisan megváltozik, ám az új mutáns vírusnak előbb el kell terjedni a világon, ami nem egyik napról a másikra történik.
Ennek alapján nincs ok az aggodalomra, mivel – ha be is következik a vírus-mutáció, a gyártóknak lesz elég idejük felkészülni a megváltozott kórokozók elleni szérum kifejlesztésére.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.