Csontritkulásos betegek gyógytornája

Keczán Judit
szerző: Keczán Judit, gyógytornász - WEBBeteg
frissítve:

A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

Mire figyeljen oda a torna során?

Fontos, hogy ne végezze a gyakorlatokat, ha fájdalmat okoznak! Az ismétlések száma minden mozdulatsor esetén 7-8 alkalom legyen, és ahol szükséges, végezze el a gyakorlatot az ellenkező oldalon is. Figyeljen oda a légzésére, végtagjai mozdításával egyidejűleg végezzen belégzést, majd a kiinduló helyzetbe visszatérve kilégzést!

Tornázzon naponta 15-20 percet, emellett viszont ajánlott a mindennapos séta is, hiszen nagyon fontos része a csontritkulás okozta tünetek enyhítésének, az általános állapot javításának!

Ügyeljen arra, hogy ne legyenek lakókörnyezetében akadályok, amikben könnyen megbotolhat, eleshet. A legideálisabb tornahely egy keményebb ágy.

Hogyan végezze a gyakorlatokat?

Kiinduló helyzet háton fekvés. A feje alá tehet egy kispárnát. Két térd hajlítva, talpak az ágyon.

torna

1. Szorítsa le a derekát az ágy irányába és nyújtózzon meg a jobb karjával és bal lábával a törzs vonalában, majd vissza, lazítsa el a végtagjait. Ügyeljen arra, hogy a medencéje ne mozduljon el a végtagok mozgásával, mindvégig maradjon az ágy síkjában.

torna

2. Jobb karral és lábbal (azonos oldalon) nyújtózzon, majd engedje vissza, lazítsa el az izmokat. Végezze el a másik oldalon is a gyakorlatot 7-8 ismétléssel.

torna

3. Két karját könyökben behajlítva fektesse oldalra az ágyban. Szorítsa bele a két vállat, a karokat az ágyba, majd lazítson. Cseréljen oldalt.

torna

4. A két kar leszorításával egyidejűleg nyújtózzon jobb lábával a plafon felé, majd engedje vissza az ágyra. Végezze el a gyakorlatot bal lábával is.

torna

5. Szorítsa le mindkét karját az ágyra, ezzel egyidejűleg biciklizzen a jobb, majd a bal lábával. Amikor a bicikliző mozdulatsor közben a lábat leengedi a talaj felé, jó erősen szorítsa az ágyhoz a karokat, vállakat!

torna

6. Lábait tartsa továbbra is hajlítva. Két tenyerét helyezze a combjára. Kilégzésre két tenyerét nyomja a combjaiba, majd lazítson. A gyakorlat közben a fejét megemelheti.

torna

7. Az előző mozdulatsorhoz hasonlóan a tenyerét ismét nyomja a combjába, ezúttal azonban keresztben: a jobb kart a bal combba, majd lazítás után cserélje meg az oldalt.

8. Az előző gyakorlatot végezze el újra oly módon, hogy közben a térdét nyújtja, talpa nézzen a plafon felé.

torna

9. Üljön ki az ágy szélére. A talpak legyenek a földön, háta legyen egyenes, fejtetővel nyújtózzon meg.

10. Húzza hátra mindkét vállát, zárja a lapockát, majd lazítson. Közben enyhén kifordulhat a tenyere.

11. Feszítse vissza a két tenyerét, és a könyök hajlításával húzza hátra a vállait, majd nyújtózzon előre.torna

12. Tegye a kezeit az azonos oldali vállára, húzza hátra a könyökét, majd elöl érintse össze.

13. Tegye csípőre a kezét, húzza hátra a könyököket, majd helyezze át a tarkójára és úgy húzza hátra. Végezze a két mozdulatsort felváltva: egyszer csípőn, egyszer tarkón.

torna

14. Tegye jobb kezét a bal térdére. Bal karjával nyújtózzon fölfelé rézsútosan magas tartásba, majd engedje vissza a jobb térdére (a karok kereszteznek). Tekintete a gyakorlat közben kövesse a kéz mozgását.

15. Nyújtózzon föl magas tartásba mindkét karral. Mély belégzés, majd kilégzésre emelje föl hajlítva a jobb térdet, kulcsolja át karjával, és kilégzés. Végezze a légző gyakorlatot a másik oldalra is.

torna

Tovább Az osteoporosis fájdalom kezelésének módszerei

Keczán Judit, gyógytornász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Keczán Judit, gyógytornász

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.