Mozgásszervi problémák kezelése Dorn-gerincterápiával

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
megjelent:

A mozgásszervi betegségek rehabilitációjában talán kevésbé ismert, ám ma már bárki számára elérhető módszerek egyike a Dorn-gerincterápia. Mit érdemes tudni erről a gyógytornászok és mozgásterapeuták által előszeretettel alkalmazott terápiás eljárásról?

A mozgásszervi panaszok hátterében gyakran állnak olyan, gyakran alig észrevehető elváltozások, amelyek a gerincoszlop szabad mozgását, illetve a gerinc melletti izmok működését akadályozzák. A blokkok következtében megváltozott testtartás megbonthatja a gerincoszlop, ezáltal a teljes test egyensúlyát. Mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon komolyabb károsodásokhoz (gerincferdülés, porckorongsérv kialakulása, meszesedés stb.) vezethetnek.

A világszerte egyre népszerűbb Dorn-módszer célja a blokkok oldásán és a strukturális viszonyok helyreállításán keresztül a különféle gerincproblémák rendeződésének elősegítése. A kezelés nem csupán tökéletesen biztonságos és fájdalommentes, de igen hatékony is. Betegségek megelőzésére, illetve a már kialakult problémák kezelésének kiegészítésére egyaránt alkalmas.

A terápia hatásmechanizmusa

A Dorn-féle gerinckorrekció jellegzetessége a holisztikus szemlélet. Nem csupán az adott mozgásszervet, hanem az egész testet vizsgálja, így térképezi fel a panaszok kialakulásának valódi okát. Alulról építkezik, hisz az emberi test egyensúlyának alapja az alsó végtagok egyenlő hosszúsága, a medence szimmetriája. A kezelés ily módon az alsó végtagok vizsgálatával, az esetleges végtaghossz különbségek, majd a medence korrigálásával kezdődik.

Ezt követően kerül sor a csigolyák kezelésére. A terapeuta a korrekció során a csigolyát körülvevő lágyszövetet is kezeli, ellenkező esetben a helyre nem állított struktúra mintegy „visszahúzná” a csontot. A terápia során aktív izommunkát végez a beteg annak érdekében, hogy a lágyszövet is regenerálódjon.

A kezelés elmaradhatatlan része a rövid, egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatsor, amelyet a páciensnek önállóan, lehetőség szerint naponta kell végeznie otthonában.

Mikor alkalmazhatunk Dorn-kezelést?

A terápiát gerincfájdalmak, panaszok, nem akut gerincsérv, lumbágó, isiász, Scheuermann-betegség, ízületi artrózis, reumatikus megbetegedések, spondylosis, spondylarthrosis és gerincferdülés esetén alkalmazhatjuk kiegészítő kezelésként.

Mozgásszervi problémák kezelése természetes módszerekkel

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Kanyó Ildikó, gyógytornász, Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.