Férfi meddőség - Mikor és hogyan történik a sebészi spermiumnyerés?

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

Az elmúlt évtizedekben lehetősége nyílt az ondómintában spermiummal nem rendelkező férfiaknak is arra, hogy biológiai szülők lehessenek a spermiumnyerési technikáknak és a modern asszisztált reprodukciós eljárásoknak (pl. intracitoplazmatikus spermium injektálás (ICSI)) köszönhetően.

Először a meddőség hátterét kell tisztázni - Ez alapján döntik el, mikor melyik műttétípus választható

A különböző spermiumnyerési technikáknak eltérő az indikációjuk, ezért a megfelelő műtéttípus megválasztásának és az eredményes kezelésnek feltétele a meddőség pontos hátterének a tisztázása.

Bővebben A férfi meddőség kivizsgálása

A legfontosabb szempont a műtéttípus megválasztásakor, hogy található-e ondóúti elzáródás. Az e célból végzett rutin vizsgálatok közé tartozik az ondó mennyiségének és biokémiai összetételének meghatározása, a herevolumen mérése, illetve a szérum hormonszintek meghatározása (FSH, LH, tesztoszteron). Amennyiben a mellékhere térfogata nagyobb, csökkent az ondó mennyisége, valamint a hormonértékek az egészséges tartományban vannak, akkor valószínűsíthető elzáródás. Ennek oka lehet akár genetikai betegség is (cisztás fibrózis), mely eltéréseket okozhat az ondóvezeték megjelenésében (kétoldali hiány). Művi meddővététel (vazektómia) szintén elzáródást eredményez, bár itt ez a beavatkozás célja.

Ha nem elzáródás áll a háttérben – és általában ez a gyakoribb rendellenesség – akkor az ondóutak átjárhatók, normál mennyiségű és összetételű lehet az ondó, a heretérfogat sok esetben csökkent, és általában emelkedettek a here működését befolyásoló hormonszintek (FSH, LH). Ezt nonobstruktív azoospermiának (NOA) hívja a szakirodalom. NOA esetén károsodott a hímivarsejtek képzése a herékben, azonban fokális spermiumképzés még lehet jelen, így megkísérelhető a sebészi úton történő spermiumnyerés (korábbi nevén herebiopszia).

Hogyan történik a sebészi spermiumnyerés?

A sebész spermiumnyerés végezhető klasszikus módon, illetve operációs mikroszkóp segítségével.

A klasszikus beavatkozás előnye, hogy végezhető helyi érzéstelenítésben, azonban súlyosabb esetekben nem képes hímivarsejtet kinyerni a herékből, találati aránya kisebb.

Mikrosebészeti műtét a klasszikus beavatkozás eredménytelensége, illetve kisebb heretérfogat, valamint jelentősen emelkedett FSH-értékek esetén mérlegelendő. A beavatkozás során az operációs mikroszkóp segítségével a herék teljes megnyitása során a tágabb herecsatornák beazonosíthatók, kinyerhetők, melyek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak asszisztált reprodukcióra alkalmas hímivarsejteket. A beavatkozás általános érzéstelenítésben végezhető.

A sebészi spermiumnyerés során nyert mintákat kórszövettani elemzés mellett minél hamarabb asszisztált reprodukciós központba kell juttatni felhasználás céljából, mely lehet azonnali felhasználás, fagyasztva tárolás, illetve mindkettő.

Tovább A férfi meddőség okai

Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.