Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter frissítve:

Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

A leggyakoribb félelmek

  • Félelem attól, hogy egy újabb, orvosi ellátásra szoruló gyermekük születik.
  • Félelem attól, hogy a Down-szindrómával járó egészségügyi állapotok szenvedést fognak okozni a gyermeknek és a családnak.
  • Félelem attól, hogy újra kell szervezniük az életüket, hogy két sajátos szükségletekkel rendelkező emberről gondoskodjanak, illetve az ezzel járó kihívásoktól.
  • Félelem a társadalom, család és barátok ítéletétől.
  • Aggodalom a család anyagi stabilitásának elvesztésétől, illetve a személyes álmok feladása miatt, hogy megfelelő ellátást biztosíthasson gyermekeinek.
  • Aggodalom amiatt, hogy az érzelmi stressz veszélyezteti a család személyes kapcsolatait, beleértve a házastársak közöttit is.
  • Aggodalom amiatt, milyen oktatási, egészségügyi ellátáshoz fog a gyermek hozzájutni.
  • Aggodalom a család életminősége miatt, beleértve a többi gyereket is, akiknek esetleg fel kell adni a saját igényeiket, és meg kell tanulniuk megérteni, hogy a testvérük különleges ellátást és több figyelmet igényel.

Ezek a félelmek nagyon sok szülőben ott vannak, mégsem dönt mindenki a genetikai teszt mellett. A Down-szindróma kiszűrésének legbiztosabb módja még mindig a magzatvízvizsgálat, ám vannak szülők, akik számára az ezen való részvétel nem csak az azzal járó vetélési kockázat miatt kellemetlen, hanem azok miatt az ítélkező ismerősök miatt is, akik úgy vélik, a tesztet azért csináltatják meg, hogy eldöntsék, megtartják-e a terhességet vagy sem. Noha sok esetben ez igaz, vannak olyanok is, akik számára az amniocentézis egy eszköz, mely segít abban, hogy megismerjék, mi vár rájuk, és felkészüljenek rá.

Bővebben A Down-szindróma szűrési lehetőségeiről

Hogyan nézzen szembe a félelmekkel?

Az érett, felelősségteljes felkészülés a terhességre a legjobb módja annak, hogy felkészüljenek a gyermek érkezésére, akár egészséges, akár speciális igényű a baba.

Annak megfontolása és eldöntése, hogy vállalják-e a Down-szindróma szűrését szolgáló genetikai tesztet vagy sem, a pár intim döntése - kérjék meg a családtagokat, hogy tartsák tiszteletben ezt!

Ne feledje, még abban az esetben, ha a genetikai rendellenességek kiszűrésére az amniocentézis mellett döntenek sem garantált a tökéletes szülői tapasztalat. Ez a fő oka annak, hogy a gyermekvállalásnak a feltétel nélküli szeretetre való elköteleződésnek kellene lennie.

Egy Down-szindrómás gyermek sok új dologra tanítja a szüleit, családtagjait

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy meg kell tanulniuk egy új, sűrű napirend szerint élni, mely terápiákkal és orvosi vizsgálatokkal van tele.

Sok szülő számára egy Down-szindrómás gyermek után a következő terhességnél azért is fontos a genetikai vizsgálat, hogy időben megtudják, gyermekük beteg-e vagy sem. Amennyiben a baba beteg, és a megtartása mellett döntenek, ez segít felkészülni a jövőre, ha pedig egészséges, nyugalmat és békét nyújt a várandósság hátralévő hónapjaira.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, verywell.com
Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.