Milyen vizsgálatokra számíthat IVF előtt?

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

Minden mesterséges megtermékenyítési (IVF) folyamat előtt sor kerül bizonyos vizsgálatokra, melyek nem csupán a beavatkozáshoz szükségesek, de annak sikerességét is kilátásba helyezhetik. Az optimális eredmény érdekében a szervezetet fel kell készíteni a beavatkozásra, amely bizonyos kötelező vizsgálatokkal jár együtt.

Ne feledje azonban, amikor kiválasztja az intézményt, ahol sor kerül a mesterséges megtermékenyítésre, hogy a sikeres beavatkozás számos tényezőtől függhet (pl. az életkorától, korábbi betegségeitől, az intézményben történő kezelések számától, illetve a beavatkozás módjától).

A leggyakoribb vizsgálatok IVF előtt

Nőgyógyászati rákszűrés: az évente esedékes nőgyógyászati szűrővizsgálat az IVF folyamatának megkezdése előtt is aktuálissá válik.

Vérvétel: a teljes rutinvérkép mellett a mesterséges megtermékenyítés előtt számos értéket vizsgálnak a vérben. Ezek többek között a következők lehetnek a ciklus 3-5. napja között: FSH, LH, LTH, ösztradiol, tesztoszteron, TSH, FT4, FT3, Anti TPO, éhomi+120 perces inzulinszint. A ciklus 20-23. napján pedig progeszteron szint meghatározás jellemző, illetve történhet trombofíliaszűrés is.

Nézzen utána, mi mit jelent a laborleleten!

Ciklusmonitorizálás: a normál menstruációs ciklus figyelemmel követését jelenti, amely során a vizsgáló orvos a ciklus kijelölt napjain ultrahangos követéssel ellenőrzi és hormon laborral, hogy van-e peteérés és bekövetkezik-e a tüszőrepedés.

Petesejtvizsgálat: a petesejtek mennyiségének és minőségének megállapítása érdekében mindenképpen szükséges elvégezni egy petesejt vizsgálatot, amely során a vér follikuluszstimuláló hormon (FSH), ösztradiol és antimüller hormon koncentrációját tesztelik. A vizsgálat a menstruációs ciklus első néhány napjában zajlik. Az eredmények (általában a petefészek ultrahangos vizsgálatával kiegészítve) segíthetnek megjósolni, hogyan fog a petefészek reagálni a mesterséges megtermékenyítésre.

Spermavizsgálat: amennyiben a sperma vizsgálata nem történt meg az első termékenységi vizsgálatok között, úgy a mesterséges megtermékenyítés folyamatának elején sor kerül a spermák vizsgálatára is. Fontos információkat kaphatunk a kivizsgálás által, hiszen a férfi nemzőképességet alapvetően a spermiumok száma, morfológiája és motilitása, vagyis mozgási képessége befolyásolja.

Fertőző betegségek szűrése: a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező pár mindkét tagjának részt kell vennie egy fertőző betegségekre irányuló szűrésen, melynek során egyebek mellett a HIV, a hepatitis, a HPV, a gyakori nemi betegségek (syphilis, gonorrhoea) és más potenciálisan magzatkárosító fertőzések (VZV, Toxoplasma, rubeolavírus, cytomegalovírus, herpes simplex vírusfertőzés) szűrésére kerül sor.

Az embrióátültetés próbája: a beavatkozás megkezdése előtt szükség lehet egy próba embrió-átültetésre, amikor is megállapítják a méhüreg méreteit, továbbá kiválasztják a módszert, melynek segítségével a legsikeresebben ültethető be az embrió a méhbe.

A méhüreg vizsgálata: IVF előtt sor kerül a méhüreg vizsgálatára is. Bizonyos esetekben ez együtt jár a hiszterosapingográfiával (petevezető-átjárhatósági vizsgálat, melynek során kontrasztanyagot fecskendeznek a méhnyakon keresztül a méhbe), illetve egy ultrahangos vizsgálattal, amikor felvételek készülnek a méhüregről. Hiszteroszkópiás (méhtükrözés) vizsgálatra is sor kerülhet, amikor egy vékony és hajlékony, megvilágított eszközt (hiszteroszkópot) vezetnek a hüvelyen és a méhnyakon keresztül a méhüregbe.

Abban az esetben, amikor a felsorolt kivizsgálások eredményei okot adnak rá, sor kerülhet további szakterületek képviselőinek bevonására, a meddőségi beavatkozás előkészítésébe. Szükség lehet például endokrinológus, immunológus, neurológus, diabetológus, genetikus, hematológus és pszichológus szakértőkre is, akik saját területük szerint szintén hozzájárulhatnak az IVF sikerességéhez.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító; www.mayoclinic.org
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.