A meddőség jelenlegi helyzete

Dr. Tekse István
szerző: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A nagy populációkon elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb pár (100-ból kb. 84) esetében, rendszeres nemi élet mellett (hetente két-három alkalom) az első évben bekövetkezik a kívánt terhesség, majd a maradék (16 százalék) felénél a következő évben. Ezen adatok szerint tehát kb. a párok 8 százalékát érinti a szubfertilitás-infertilitás.

Infertilitásról – meddőségről - beszélhetünk abban az esetben, amikor védekezés nélküli, rendszeres nemi élet mellett 1 éven belül nem jön létre a kívánt terhesség. Ugyanezen időszak 6 hónapra rövidül amennyiben a nő a 35 éves kort betöltötte, tekintettel egyrészt arra, hogy a megtermékenyülés valószínűsége a 30-as évek közepe után rohamosan csökken másrészt az esetleges kezelendő betegségek már további, hosszabb időkiesést ne okozzanak a teherbeesésig. Amennyiben sejthető, hogy valamilyen probléma áll a háttérben, érdemes minél hamarabb meddőségi szakemberhez fordulni, hiszen a kezelési majd a gyógyulási időszak változó időintervallumot jelenthet. Sok esetben akár rövid időn belüli kezelés már sikert – terhességet – eredményezhet.

A meddőség okai

A meddőség fő okai – nem részletezve – a következő nagyságrendben fordulnak elő (NICE guideline, Egyesült Királyság adatai, 2013.):

  • peteérési zavar (25%)
  • petevezető károsodás (20%)
  • férfi eredetű meddőség (30%)
  • ismeretlen okú meddőség (10-15%)
  • méhtest vagy egyéb kismedencei betegségek (10%)

Ezen esetek kb. 40%-ában mind a nőnél mind a férfinál található eltérés.

Női eredetű meddőség az alábbi okokra vezethető vissza: petevezető-károsodás, peteérési zavar, endometriózis, méhtest veleszületett rendellenességei, méhtest később kialakult anatómiai elváltozásai, kor (35 éves kor után a fertilitás ugrásszerű csökkenése), PCOS, korábbi méhen kívüli terhesség (kismedencei ok?), habituális vetélés (ok?), különböző egészségi állapotok (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy betegségei), életmódbeli tényezők (stressz, dohányzás, túlsúly, extrém alacsony testsúly)

Férfi meddőség okai: sperma mennyiségi, minőségi paramétereinek jelentős romlása, sperma megtermékenyítő képességének csökkenése, spermahiány anatómiai eltérés miatt, erekciós zavar, ejakulációs problémák, here gyulladásos betegségei: pl. megelőző bakteriális gyulladás; korábbi orvosi kezelés utáni állapotok: gyógyszerhatás, radioterápia, kemoterápia; genetikai betegségek, cukorbetegség, túlsúly, munkahelyi ártalom (pl. kemikáliák, ülőmunka), túlzott mértékű szaunázás

A diagnózis felállítása után a következő terápiás lehetőségek jönnek szóba

  • Gyógyszeres kezelés a fertilitás helyreállítására (pl. ovuláció indukció, endokrinológiai problémák kezelése).
  • Sebészi kezelés a fertilitás helyreállítására (pl. lezárt petevezetők megnyitása; endometriózis eltávolítása, mióma eltávolítása).
  • Asszisztált reprodukciós technikák alkalmazása.
A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról
A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.
A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

Az első meddőségi konzultáció

Az első meddőségi konzultáció rendkívül fontos – ennek során alakul ki a bizalom a szubfertilitással küzdő pár és a meddőségi specialista között. Ez a bizalom – tekintettel a problémával járó stresszre, nyugtalanságra – sokkal fontosabb és személyesebb, mint más klinikai, orvosi helyzetben. A kivizsgálás, valamint a terápia az esetek nagyobb részében mindkét felet érinti (kisebb-nagyobb mértékben), így – legalább az első konzultációra – tanácsos a párnak együtt érkezni.

Szintén tanácsos szubfertilis panaszokkal meddőségi centrumban jelentkezni a kivizsgálásra, nem pedig egy általános nőgyógyászati rendelőben. Ez nem csak a hatékonyságot és az eredményességet növeli, hanem tekintettel arra, hogy a kivizsgáláshoz szükséges specialisták egy helyen megtalálhatóak, így megnyugtató is a párok számára. Ez a megnyugtató, barátságos környezet mind az első, mind az összes többi konzultáción segít csökkenteni a feszültséget, valamint bátorítólag hat – az olykor szenzitív – kérdések megválaszolásában is. A teljes meddőségi kivizsgálás menete az adott centrum protokolljától függ.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértő: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.