Csalánkiütés sokkhatás következményeként? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Hároméves kisfiam egyik éjjel leesett az emeletes ágyról. Reggel viszketés jelentkezett a lábszárán és délutánra megjelentek a kiütések, főleg a végtagokon, de a törzsén, arcán is előfordultak. A gyerek tudtommal nem allergiás semmire, soha nem volt kiütése, csecsemőként sem, szinte kizártnak tartjuk az ételallergiát. - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A csalánkiütés egy nagyon érdekes jelenség. Nem is gondolná az ember mennyi mindentől lehet. Ismertek úgynevezett fizikai tényezők által kiváltott csalánkiütések, ezek közé tartozik az úgynevezett nyomási csalánkiütés.

Ilyenkor, ha nyomás éri az adott bőrterületet, akkor azonnal vagy késleltetetten az esemény után 4-6 vagy 24 óra múlva lépnek fel a csalánkiütések.

Kiütéses gyermekkori betegségek

A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes több fajta bőrelváltozást áttekinteni.
Kiütéses gyermekkori betegségek>>


A stressz által kiváltott kiütéseket a szakirodalom úgy tárgyalja, hogy nem önmagában a stressz vált ki csalánkiütés jelentkezést, hanem a stressz plusz hőérzékenység együttesen.

(Pl.:stressz hatására leizzad a gyermek, mely a testhőmérséklet változásával jár és az váltja ki a csalánkiütés jelentkezését).

A gyógyszereket 4-5 napig érdemes adni, de ezzel együtt is keressék meg házi gyermekorvosukat nem árt ilyenkor egy vizsgálat sem.

(WEBBeteg/Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász)

Cikkajánló

A csalánkiütés és lehetséges okai

Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
Csalánkiütés
Csalánkiütés valószínűsíthető, amennyiben a bőrön viszkető, vörös duzzanatok alakultak ki, égő érzéssel és fájdalommal párosulva, amelyek 24 órán belül eltűnnek, majd napokig más-más bőrfelületen jelennek meg. A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati elváltozások egyike.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.