Védőoltás citomegalovírus ellen

MTI
megjelent:

A magzatoknál potenciálisan fejlődési rendellenességet, agykárosodást okozó citomegalovírus ellen fejlesztettek ki vakcinát - számolt be róla a New England Journal of Medicine című szaklap csütörtöki száma.

A citomegalovírus az egész világon elterjedt, egészséges, felnőtt emberekre ártalmatlan. Ha azonban a nők állapotosan kapják el először a fertőzést, fennáll a veszélye, hogy a vírus a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz, és súlyos fejlődési rendellenességet okoz.

Tudta?
Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben>>

Egy újonnan kifejlesztett vakcina csökkenti a fertőzések számát a várandós nők között, így védi a magzatokat.

Az első citomegalovírus elleni vakcina próbái már három évtizede megkezdődtek, ám eddig nem bizonyultak sikeresnek a védőoltások.

A mostani tesztek során 464 olyan nem-terhes, 14 és 40 év közötti nő kapta meg a vakcinasorozatot vagy a placebót, akik még nem fertőződtek a vírussal.

A követéses vizsgálatokban kiderült, hogy a vakcinált csoportban 18-an, míg a placebót kapott csoportban 31-en fertőződtek meg három és fél év alatt.

Az oltássorozat után 97 nő lett terhes a vakcinált és 118 a placebócsoportban.

Az előbbiek körében 81 élve születésre egyetlen méhen belüli citomegalovírus fertőzés jutott, míg a placebócsoport 97 élve születésére három.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.