Orrvérzés gyermekkorban - Okok és teendők

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Gyermekkorban gyakran találkozunk a visszatérő orrvérzés problémájával. Ez mind a szülő, mind a gyermek számára ijesztő jelenség lehet, és aggodalmat okoz. Az egyik leggyakoribb fül-orr-gégészeti sürgősségi eset az orrvérzés. Legtöbb
esetben a vérzés nem okoz rövid időn belül jelentős vérveszteséget még a laikusok számára nagy mértékűnek tűnő esetekben sem.

Az orrnyálkahártya különösen gazdag vérellátással rendelkezik (artériák és vénák sűrű hálózata), mely elősegíti a gyakori orrvérzés (epistaxis) megjelenését – különösen gyermekkorban (és idősebb korban).

Bármely életkorban előfordulhat, de 2 éves kor alatt ritka, gyermekeknél a gyakorisági csúcs 2 és 10 éves kor között van.

A visszatérő orrvérzés hátterében többféle ok állhat

Az egyszerűség kedvéért a vérzés helye szerint megkülönböztetünk elülső és hátsó orrvérzést. Általában helyi (lokális) és általános okai vannak a gyakori orrvérzésnek.

Helyi okok

  • Sérülések, esetleg orrjáratba került idegentestek esetén gyakran találkozunk ezzel a problémával. Sajnos a gyermekek kíváncsi természete folytán előfordulhat, hogy az orrba kisebb tárgyakat dugnak, mely sérülést, vérzést eredményezhet.
  • Az orrban történő “turkálás” okozta kaparások és horzsolások, vagy feszesen tapadó pörk eltávolítása szintén okozhatnak rövid időn belül elmúló vérzést. Ez az orrvérzés leggyakoribb oka, hiszen a kisgyermek piszkálja az orrát és az ott lévő nyálkahártyát, ereket felsérti.
  • Erős orrfújás – Azoknál a gyerekeknél, akiknél az orrvérzés gyakran előfordul, alapos kivizsgálás szükséges. A visszatérő orrvérzés egyik oka lehet, hogy az orrban lévő érrendszer kanyargósabb lefutású, benne tágultabb erek helyezkednek el, mint normál esetben. Ezek az erek érzékenyebbek, így megfázások alkalmával vagy ha a gyermek erősebben fújja az orrát, akkor könnyen megpattannak.
  • Daganat – Főleg serdülőkor környéki fiúknál fordul elő az orrban éreredetű daganat, melyre szintén a gyakori orrvérzések hívják fel a figyelmet. (Sajnos ezen a területen is előfordulnak jó- és rosszindulatú elváltozások is – bár ritkábbak.)
  • Orrpolip – Gyakran fordulhat elő orrvérzés orrpolip miatt, allergiásokban, azoknál, akik erőltetetten köhögnek pl. krónikus betegség miatt, és veseelégteleneknél.

Általános okok

Az általános okok miatt kialakuló orrvérzés hátterében a különböző érrendszeri változások állnak.

  • Az orrnyálkahártya felső légúti megfázások vagy fertőző megbetegedések során sérülékenyebb az átlagosnál. Kiemelendő, hogy a nyálkahártya főleg téli időszakban, amikor a meleg szobában könnyen kiszárad, ugyancsak sérülékenyebb.
  • Magas vérnyomás – Az ismétlődő orrvérzés hátterében magasvérnyomás-betegség is állhat – bár gyermekeknél ritkábban. Ilyenkor spontán orrvérzések is előfordulhatnak, de van, hogy a gyerek elmeséli, hogy idegesség kapcsán ered el az orra vére. Azaz ha a gyermek ideges, a vérnyomása megemelkedik és ez váltja ki az orrvérzést.
  • Véralvadási rendellenesség – Az orrvérzés további oka a véralvadási rendszer rendellenessége lehet – ugyancsak ritkábban. Ilyenkor, ha az orrnyálkahártyán lévő ereket apróbb sérülés éri, akkor a vérzés nehezebben áll el.

Az orrvérzés gyakran magától eláll, néha azonban hosszú ideig eltarthat, ami megterheli lelkileg a gyermeket (és a családot), kiszáradást, általános gyengeséget, szédülést, ritkábban ájulást is okozhat.

Ha vérzik a gyerek orra – Gyakorlati tanácsok

Helytelen és helyes módja az orrszárnyak befogásának

Ültessük le gyermekünket egy székre, orrát fogjuk be és a fejét hajtsuk előre, hogy a vér ne folyjon hátra a garatba.

Orrvérzés csillapításának helyes módja

Mi a teendő, ha a vérzést így nem tudjuk elállítani?

Ha a vérzést így nem tudjuk elállítani, akkor papírzsebkendőből vagy gézből készítsünk tampont és helyezzük a gyermek vérző orrlyukába. Ha a tampon átitatódott vérrel, akkor cseréljük ki. Próbáljuk megnyugtatni a gyermeket.

Ha az orrvérzés már többször előfordult és van vérnyomásmérőnk, akkor mérjük meg a gyermek vérnyomását, jegyezzük fel az értéket, majd a betamponált orrú gyermekkel minél hamarabb keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost.

Azért érdemes így megkeresni a szakorvost, mert ilyenkor az orrjáratot megtekintve meg tudja állapítani, hogy a vérzés honnan indult és azt is meg tudja mondani, hogy a vérzés oka azért van-e, mert az orrban helyileg valami rendellenesség van, vagy egyéb ok áll a háttérben.

Ha a fül-orr-gégész nem talált eltérést, akkor keressük fel gyermekháziorvosunkat. Itt a gyermek vizsgálatát követően hematológiai kivizsgálás kezdődhet (hematológus kolléga segítségével), mely a véralvadási rendszer zavarait vizsgálja, illetve egyéb betegségekre derülhet fény (allergia, magasvérnyomás-betegség stb.).

Kezelési technikák

Néhány esetben a nagy vérzést okozó tágult ereket “elsütik” a fül-orr-gégészeten. Ha az ok az orrban elhelyezkedő éreredetű daganat, akkor annak műtéti eltávolítására kerül sor.

Ha az orrvérzés hátterében valamilyen betegség áll, pl. magas vérnyomás, alvadásifaktor-hiány, akkor azt kell kezelni. Időnként fény derül arra, hogy az erek sérülékenyebbek, ilyenkor C-vitamin, illetve Rutascorbin adása szükséges.

Számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy érdemes-e úgynevezett antiszeptikus krémet (amely klórhexidin-hidrokloridot és neomicin-szulfátot tartalmaz) alkalmazni ilyen esetekben, mivel csökkentheti az orrvérzést a kezelés nélküli esetekhez képest, valamint ugyanolyan hatékony lehet, mint a kauterizáció. Ennek eldöntését bízzuk szakorvosra és szülőként inkább a gyermek megnyugtatására koncentráljunk.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Télen párásítsuk a szobákat, kerüljük a stresszt, figyeljünk arra oda, hogy gyermekünk ne piszkálja az orrát és hogy óvatosan fújja ki orrváladékát. Nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a gyermeket (és a szülőt), majd megfelelő betegoktatás történjen a jövőbeni esetekre való tekintettel.

Tovább Helyes orrfújás - Tanítsuk meg gyermekünknek!

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Felhasznált irodalom:

  • Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Epistaxis Készítette: A Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium.
  • Tunkel DE, Anne S, Payne SC, et al. Clinical Practice Guideline: Nosebleed (Epistaxis) Executive Summary. Otolaryngol Head Neck Surg. 2020;162(1):8-25. doi:10.1177/0194599819889955
  • McGarry GW. Recurrent epistaxis in children. BMJ Clin Evid. 2013;2013:0311. Published 2013 Oct 30.
  • Tunkel DE, Anne S, Payne SC, et al. Clinical Practice Guideline: Nosebleed (Epistaxis). Otolaryngol Head Neck Surg. 2020;162(1_suppl):S1-S38. doi:10.1177/0194599819890327
  • Anna H Messner. Management of epistaxis in children. (Up To Date)
  • Chronic Nosebleeds in Children: What To Do. (healthychildren.org)

Képek forrása:

  1. Svider P, Arianpour K, Mutchnick S. Management of Epistaxis in Children and Adolescents: Avoiding a Chaotic Approach. Pediatr Clin North Am. 2018 Jun;65(3):607-621. doi: 10.1016/j.pcl.2018.02.007. PMID: 29803286.
  2. Epistaxis. Clinical Practice Guidelines (The Royal Children’s Hospital Melbourne)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.