Hidegpárásítással a krupp ellen

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezik, de ritkán okoz életveszélyt. Sok szülő nem tudja, hogy a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a kruppot okozó nyálkahártya-duzzanatot, ezért jó, ha ennek biztosítása a kezelés első lépése.

A vírus okozta megbetegedés során a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya megduzzad, és beszűkítve a légutakat légzési nehezítettséget okoz. A szülőknek szóló tudnivalókat dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza foglalta össze a WEBBeteg számára.

Hidegpárásítás: nyitott ablak és hideg vizes csap

Kruppos roham esetén fontos, hogy a szülő megőrizze a nyugalmát, és a gyermekét is megnyugtassa. Az ijedtség erősítheti a panaszokat, a sírás pedig fokozza a légúti duzzanatot.

Az első lépés, hogy a felöltöztetett gyermeket ültessük nyitott ablak elé, ugyanis a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a tüneteket okozó légúti nyálkahártya-duzzanatot. Hasonló hatás érhető el a hideg vizes csap megnyitásával is – ültessük a folyó víz mellé a gyermeket, hogy a párát be tudja szívni.

Krupp esetén a meleg párásítás semmiképpen nem ajánlott. Nyugtatók, lázcsillapítók adása szigorúan tilos, mert ezek hatóanyagai a légzőközpont működését gátolják.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kruppos gyermeket javasolt minden esetben orvoshoz vinni. Amennyiben nagyon fiatal csecsemőnél alakul ki a krupp, ha a kínzó köhögés, nehézlégzés a párásítást követően sem javul, azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a gyermek az oxigénhiány következtében elkékült, ha orrszárnyi légzést tapasztalunk, vagy ha a panaszokhoz sípoló légzés is társul, haladéktalanul hívjunk mentőt!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Módosítva: 2018.11.26 10:39, Megjelenés: 2018.11.26 10:42

CIKKAJÁNLÓ

 Miokardiális izomhíd

Miokardiális izomhíd

Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnoszti- zálható? Hogyan kezelhető?

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.

Online konzultáció

Online konzultáció

Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?

Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)...

A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi...

Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a...

Kezeljük még a tünet nélküli, egészségesnek látszó gyereket is úgy, mintha fertőzött volna. Hiszen bármennyire is a megszokott módon viselkedik, ő...

Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek?

Ősztől tavaszig, a vírusos eredetű megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek körében a kruppos köhögés. Sok szülő retteg attól, hogy...

A krupp kiváltó okai és kezelése

A kruppot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó