Rotavírus elleni védőoltás - Időben adassuk be!

WEBBeteg, Házi Gyermekorvosok Egyesülete
frissítve:

Időben be kell adatni a rotavírus elleni oltást a kisgyerekeknek, hogy biztonsággal megelőzhető legyen a súlyos szövődményekkel járó fertőzés. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina.

Miért fontos a rotavírus-fertőzés megelőzése?

A rotavírus-fertőzés lázzal, hányással, hasmenéssel, görcsös hasfájással jár, folyadékvesztést okoz, ami miatt felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ez pedig súlyos szövődményekkel járhat. A betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás, ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra alatt súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülhetnek. A tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet. Évente hétezren kerülnek kórházba a rotavírus miatt, 60 százalékuk két éven aluli kisgyermek, de ennél jóval magasabb, akár nyolc-tízszeres azok száma, akik megfertőződnek vele.

A vírus a gyerekek környezetében lévő felnőttekre, különösen az idősekre és a krónikus betegekre is veszélyes lehet. A vírus okozta megbetegedés a téli, kora tavaszi időszakban a leggyakoribb. A világ szegényebb államaiban, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő orvosi ellátás, a rotavírus a gyermekek hasmenéses, kiszáradásos halálozásának egyik fő oka.

A rotavírus elleni oltások

A rotavírus-fertőzés okozta gyomor- és bélhurut megelőzésére a kétféle készítmény áll rendelkezésre. A baba számára mindkettő teljesen fájdalommentes, szúrás nélküli megoldás, a védőoltást ugyanis szájon át kell beadni, ízük gyermekbarát. Az oltással elérhető védelem a súlyos lefolyású esetek megelőzését tekintve közel 100 százalékos.

A két rendelkezésre álló készítmény közül választható két- vagy háromadagos vakcina. A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a kívánt védelem, a háromadagossal négy héttel később. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat hatásosságot.

Fontos tudni, hogy a kialakult fertőzés ellen oki terápia nem áll rendelkezésre, azaz csak a tünetek enyhítése oldható meg gyógyszeresen. A rotavírus elleni küzdelemhez az egyetlen megoldás az oltóanyag.

Mikor adassuk be a rotavírus elleni oltóanyagot?

A rotavírus elleni vakcinák a gyermek 6. hetes korától adhatók be. A csecsemők többségénél alkalmazható, ám bizonyos súlyos allergiás reakciók, veleszületett betegségek, súlyos immunhiányos állapotok esetén ellenjavallt. Alkalmazható egyidőben az ekkor szokásos - kötelező vagy ajánlott - védőoltásokkal (diftéria, tetanusz, pertusszisz, b-típusú Haemophilus influenzae, polio, hepatitisz B, pneumococcus, meningococcus-C).

A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre, a háromadagossal a 16. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége.

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani.

  • A kétadagos oltóanyag beadását 24 hetes életkorig be kell fejezni, idősebb életkorban már nem alkalmazható.
  • A háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot (azaz ekkorra kell beadni a harmadik dózist).

Gyermekorvosok szerint a gyermekeket leginkább veszélyeztető időszak a 6-24 hónapos életkor, ezért érdemes úgy beadatni a védőoltást, hogy a 6. hónapra (26. hét) kialakuljon a megfelelő védettség. Ehhez az szükséges, hogy a szülő lehetőleg ne várja meg az alkalmazásra vonatkozó határidő felső dátumát, hanem inkább a 6-14. hét között kerüljön sor a védőoltás első adagjának beadására.

A részletes tudnivalókhoz olvassa el a választott készítmény betegtájékoztatóját is!

WEBBeteg összeállítás - Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Cikkajánló

Rotavírus
A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat, amely során a gyors folyadékveszteség jelentős folyadék- és elektrolit háztartási zavarhoz vezet.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.