Pár kicsi szúrás életeket menthet

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A védőoltások mindeddig több ember életét mentették meg, mint bármely más egészségügyi intézkedés a világon. Éppen ezért mindenkinek felelősséggel kellene döntenie az oltások kérdésében, hiszen sajnos manapság sem ritkán találkozhatunk tiltakozókkal és a védőoltásokat ellenzőkkel.

A szakemberek a védőoltást a szervezet aktív immunizálási eszközének is nevezik. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített vagy elölt kórokozó valamelyik alegységét magába foglaló oltás beadását követően a szervezet immunválasza (ellenálló képessége) létrehozza a védőhatást. A megfelelő oltóanyagok segítségével az immunrendszer akár évtizedekig is képes az adott kórokozóra „emlékezni”.

Az immunrendszer a szervezet természetes védelmi rendszere az idegen anyagokkal szemben, mint amilyenek a baktériumok, a vírusok, a gombák és a paraziták. Ha a gyermek vagy a felnőtt szervezete nem tud legyőzni egy kórokozót, akkor különböző súlyosságú betegség alakulhat ki. A mai, immár korszerű oltóanyagok azonban olyan speciálisan kifejlesztett készítmények, amelyek számos betegségtől megvédenek.

Kötelező? Ajánlott?

Dr. Molnár Gábor, házi gyermekorvostól megtudtuk, hogy egyedülálló az a gyakorlat, amely hazánkban az oltások naplózását lehetővé teszi. Magyarországon ugyanis a babák születését követően a szülők oltási naptárt, illetve oltási kiskönyvet kapnak. Ennek segítségével nyomon követhető, hogy pontosan mikor, mely életkorban, és milyen típusú oltást kapott a gyermek, továbbá mi lesz a soron következő védőoltás pontos ideje és hatóanyaga.

Segítség ez a kezdő szülők számára, akik sok esetben nem tudják pontosan, hogy léteznek kötelező és kérhető, azaz szabadon választott védőoltások a gyermekek számára. Léteznek olyanok is, amelyeket megbetegedési veszély fennállása esetén (pl. influenzaszezon előtt) alkalmazunk.

- Nagyon fontos emellett megjegyezni, hogy a szülőknek érdemes az orvos véleményére figyelni: a kötelező védőoltások mellett célszerű a gyermekeket és a tiniket beoltatni azokkal a védőoltásokkal, amelyeket a szakmai szervezetek ajánlanak. Ilyen például az oltással megelőzhető, hasmenéssel, hányással, magas lázzal, kiszáradás veszélyével fenyegető rotavírus, amely főként a csecsemőket és az óvódás korosztályt veszélyezteti. Egy másik a hetedikes korban még ingyenesen, több lépésben beadandó HPV elleni vakcina, amit azoknak a lányoknak és fiúknak érdemes kérni, akik még nem éltek szexuális életet. Erre az ország összes iskolájában a védőnők és iskolaorvosok időben felhívják a pedagógusok, illetve a szülők figyelmét. Legfőbb jelentősége abban áll, hogy a későbbiekben az esetleges méhnyakrák kialakulását előzheti meg.

Semmiképpen nem javaslom, sőt kérem is a szülőket, hogy egyéni belátásuk, vallási meggyőződésük miatt ne veszélyeztessék gyermekeik életét és egészségét! – összegezte gondolatait dr. Molnár Gábor.

Sokan összetévesztik az oltási reakciót a szövődménnyel

Az előbbi az injekció beadását követő, esetenként előforduló láz, hőemelkedés, érzékeny érzet a szúrás helyén vagy bőrpír – mondta el dr. Molnár Gábor. - Jó hír, hogy egyre kevesebb a kellemetlen állapottal járó reakció. Ha mégis előfordul, a szülőket előre tájékoztatjuk a panaszok megjelenése esetén elvégzendő teendőkről. Az oltási szövődmény ugyanakkor sajnos nem jósolható meg előre, ám szerencsére nagyon kevés gyermeket érint.

Mi történik akkor, ha a szülő oltásellenes, és nem tesz eleget a kötelező védőoltás beadatásának?

Mindennek megvan a maga következménye. Az elmulasztott oltásokat az orvosok és a védőnők dokumentálják, és kötelesek jelenteni a járványügyi hatóságnak. Mindemellett ilyen esetekben közös feladatuk proaktívan fellépni, és az oltást elmulasztó szülőket felvilágosítani a védőoltások jelentőségéről.

- Jó tudni a kételkedő szülőknek, hogy napjainkban a korszerű vakcinák jó néhány klinikai vizsgálaton mennek keresztül, mielőtt bevezetik őket a humán ellátási gyakorlatba. Ez azt jelenti, hogy nincs mitől félni, ellenben az oltások nélkül számos olyan betegség vagy járvány felütheti a fejét, amelynek súlyos, akár életveszélyes szövődményei lehetnek.

Tovább A védőoltással megelőzhető betegségek lehetséges szövődményei

Hogyan gondolkodnak az édesanyák az oltásokról? Megkérdeztük!

Kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorló édesanyák vajon beadatják-e csemetéjüknek az oltásokat, és vajon eddig milyen oltási reakciót tapasztaltak.

Elsőként Fehérné Zsolnai Eszter, 30 esztendős anyuka számolt be a tapasztalatairól.

- Védőoltáspártiak vagyunk, hiszen az orvostudomány fejlődik. Attól még, hogy mi átestünk bizonyos betegségeken, nem kell a gyerekeinknek is elszenvedniük mindezeket feleslegesen. Folyamatosan kutatások folynak, egyre több mindenre találnak gyógyírt.

Vagyis a kötelező védőoltásoktól nem zárkóztatok el?

- Azoktól nem, de az influenza elleni oltást feleslegesnek találom a vírusok mutálódása miatt, meg annak a következményeitől kevésbé tartok, ha elkapjuk, mint azokétól, amik ellen kisfiunkat beoltattuk. Mi eddig egyébként a rotavírus, a Meningococcus és a bárányhimlő ellen adattuk be. Mindegyiket a háziorvos és a védőnőnk ajánlásával. Mégiscsak szakemberek és jobban értenek hozzá - de természetesen utánaolvastam mindegyiknek az interneten is. Az ellenzők véleményét, heves tiltakozását nem találom megalapozottnak. Mint ahogy dr. Tihanyi László orvos mondta: nehogy már egy pár órás internetes böngészésre támaszkodjunk az évtizedes orvosi kutatások helyett. Persze sok anyuka ezt teszi, és úgy látom, ők is hozzák ezekben a kérdésekben a döntéseket a családban.

Az apukák megbíznak a feleségük döntésében akkor is, ha nem szakmabeliek? Ez a tapasztalat?

- Nem tudok általánosítani, de ahol amúgy is az anyára marad a gyereknevelés java, az apa nem biztos, hogy épp erről akar társalogni a párjával. Az is lehet, hogy feltétel nélkül megbízik az anya véleményében, nem is tudván, mit javasol az orvos. Mégis azt gondolom, hogy egy korrekt, felelősségteljes kapcsolatban az édesanya és az édesapa okos belátással, közösen döntenek arról, mi szolgálja a babájuk, kisgyermekük egészségét.

Ti tapasztaltatok a kisfiatok védőoltásai után bármilyen oltási reakciót?

- Szerencsére sosem volt semmi probléma, a kisfiunk jól viselte az oltásokat. Az öltözködés kevésbé tetszett neki, mint az oltás. Tényleg csak egy pici felszisszenés vagy pici sírás kísérte ezeket az alkalmakat, utána is csak egyszer volt hőemelkedése 2-3 hónapos korában. Amikor a doktornő felhívta a figyelmet, hogy egy héten belül még előfordulhat láz, akkor sem volt semmi, pedig tényleg odafigyeltem rá, és néztem, hogy minden rendben van-e.

Megkérdeztünk egy másik édesanyát is

Nevezzük Csillának. Ő ellenkező véleménnyel van az oltásokról. Nem titkolta beszélgetésünk során, hogy minden porcikája tiltakozik a kétéves kislánya „mérgezése” ellen. Abban hisz, hogy a szervezet ellenálló képessége csodákra képes, ami világossá teszi, hogy felesleges a kórokozók plusz bevitelével terhelni a gyermekek szervezetét. Nem tagadja azonban, hogy a legszükségesebb védőoltást - igaz azok közül sem mindet - eddig beadatta kislányának, de retteg attól, hogy később komolyabb betegséget okoz a sok vakcina hatóanyaga.

Gyermekorvosi, kutatási érveket, tényeket sorolok, és közben örülök, hogy meg mertem kockáztatni ezt, mert sok hasznos és életet, egészséget mentő védőoltásról merőben más volt a 36 éves, egy gyermekes édesanya elképzelése, mint ami a valóság. Az orvosi tájékoztató füzetet végül készséggel elfogadta, és mintha zavarban lett volna egy picit korábbi álláspontja miatt...

Kvíz Ön mennyit tud a védőoltásokról?

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Molnár Gábor, házi gyermekorvos

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.