Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

WEBBeteg
megjelent:

Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

Bár egy betegség nem a külső tünetek miatt veszélyes, hanem a szervezetben elindított kedvezőtlen folyamatok és a szövődmények miatt, nem árt tisztában lenni, mivel néznek szembe azok az emberek, akik valamiért nem kapták meg a megfelelő védelmet.

Európai Védőoltási Hét

Az Egészségügyi Világszervezet által első alkalommal 2005-ben meghirdetett Európai Védőoltási Hét programjához Magyarország is csatlakozott. Az immunizációs világhét célja, hogy minden korosztályban elősegítse az oltások széles körű alkalmazását a betegségek megelőzésére. Az immunizáció milliók életét menti meg és széles körben elismert a világ legsikeresebb és hatékonyabb találmányaként az orvostudományban. A 2016-os kampány üzenete az eddig elért hatalmas sikerek hangsúlyozása mellett a további kihívások feltérképezése, továbbá felhívja a figyelmet a serdülők és a felnőttek egy életen keresztül tartó immunizálására. Ezek mellett fontos cél a világ figyelmének felhívása a veszélyeztetett körülményeknek kitett lakosság elérésére, a háború és a természeti katasztrófák sújtotta területeken élők oltására.

A kötelező védőoltások ezektől védenek

BCG: Mycobacterium tuberculózis baktérium okozta tbc=tüdőgümőkór:

DTP (Di-Per-Te) - 3 komponensű vakcina:

  • Corynebacterium diphteriae baktérium (diftéria=torokgyík) szövődmények: a leggyakoribb toxikus szövődmények a szívizomgyulladás és az ideggyulladás, előbbi esetén fennáll a szívnagyobbodás és a keringés összeomlásának, illetve a hirtelen szívhalálnak a lehetősége. A betegség első hetében, vagy a lábadozás idején beállhat a hirtelen szívhalál. A halállal végződő esetek felében tüdőgyulladás is kialakul.
  • Clostridium tetanii baktérium (tetanusz=merevgörcs) szövődmények: Sokszor halállal végződő fertőzés, mely főként az izommozgató idegeket érinti. A baktérium toxinokat termel, amik károsítják az izommozgató idegeket, ezzel bénulást és görcsöket okozva, és károsítva a szívet is. Görcsöt okoz az állkapocsban, és a test más helyein.
  • Bordetella pertussis baktérium (pertussis=szamárköhögés) szövődmények: apnoe (légzésszünet), másodlagos fertőzések, az erőltetett köhögés következményei: apró bevérzések a szemen, a mellkason, köldök- és lágyéksérv, amelyek különösen csecsemő- és fiatal gyermekkorban gyakoriak. A legsúlyosabb a bakteriális tüdőgyulladás (pneumonia), amely egyben vezető halálok is. Fiatal csecsemőknél az oxigénhiányos állapot, illetve bevérzések az agyban súlyos központi idegrendszeri tünetekhez vezethetnek.

A BCG oltás a mycobacterium tuberkulózis által okozott gennyes agyhártyagyulladástól védi meg a csecsemőket és a kisgyermekeket.

IPV: poliovírus (poliomyelitis=járványos gyermekbénulás) szövődmények: a gyermekbénulás legsúlyosabb komplikációja a maradandó bénulás, egy vagy több izom tartós gyengesége a leggyakoribb. Néha érintett lehet az agy légzésért felelős központja is, mely a mellkasi izmok gyengeségét vagy bénulását okozza.

Hib: Haemophilus influenzae baktérium (invazív Hib betegség): több betegséget okozhat a Haemophilus baktérium, ez attól függ, mely szervet érinti. Főként a gyermekekre jellemző, hogy a garatból az agyat körülvevő folyadéktérbe kerül, és agyhártyagyulladást okoz. A fertőzés következménye tüdőgyulladás, sőt szívbelhártya-gyulladás is lehet.

MMR – 3 komponensű vakcina ezektől véd:

  • kanyaró vírus (morbilli=kanyaró) fertőzés szövődményei: Míg a betegek többsége semmilyen komplikációt nem tapasztal, addig az esetek 20–30%-ában különböző komplikációk lépnek fel. A leggyakoribb komplikációk a hasmenés (8%), a középfülgyulladás (7%), és a tüdőgyulladás (6%).
  • mumpsz vírus (járványos fültőmirigy-gyulladás) szövődményei: szövődmények elsősorban a kisgyermekeknél, illetve az idősebb korosztály tagjainál léphetnek fel. Gyermekkorban agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás alakulhat ki (fejfájás, magas láz, esetleg aluszékonyság, hányás, szédülés), melyek következtében halál, vagy gyógyulást követően idegrendszeri tünetek maradhatnak vissza. Fiatal felnőttkorban heregyulladás (hereduzzanat, bőrpír) fenyeget, amely akár teljes sterilitást is okozhat. Lezajlott vírusfertőzés után több esetben halláscsökkenés maradhat vissza. Ritkábban ugyan, de nem egy esetben kialakulhat a hasnyálmirigy gyulladása, melynek figyelmeztető jelei a következőek: hasi fájdalom, hasmenés, zsíros széklet.
  • rubeola vírus (rózsahimlő) fertőzés szövődményei: különösen terhesség alatt veszélyes, az első nyolc héten az embriók 90%-a károsodik: szívfejlődési zavarok, veleszületett szürkehályog, belső fül eredetű halláskárosodás. A terhességre nézve koraszülés, spontán abortusz is előfordulhat, az újszülött egy normális terhességi időtartam dacára is kis súlyú és éretlenebb lehet a koránál. További lehetséges szövődmények: agyvelőgyulladás, májgyulladás, a máj és a lép megnagyobbodása, szívizomgyulladás, mikrokefália.

HBV Hepatitis B vírus (fertőző májgyulladás) fertőzés szövődményei: az egyik leggyakoribb szövődmény a fibrózis, a máj szöveteinek hegesedése, mely ha nagyobb kiterjedésű, a károsodás visszafordíthatatlan - ezt nevezik cirrózisnak, ez krónikus (visszafordíthatatlan) májbetegség, amelyet a máj szerkezetének állebenyes átépülése és kóros májműködés jellemez. Az esetek nagyobb részében élethosszig tartó gyógyszeres kezelés szükséges, mely nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás. A legjobb megoldás ennél a betegségnél is a megelőzés.

Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus; invazív pneumococcalis megbetegedés) fertőzés szövődményei: tüdőtályog, tüdő hegesedése, mellhártyagyulladás, keringési elégtelenség, tüdőödéma (vizenyő).

Járványos gyermekbénulás Mumpsz Diftéria Hepatitis B Szamárköhögés Kanyaró Kanyaró Szamárköhögés Rovatírus Tetanusz

Az ajánlott védőoltások ezektől védenek

Influenza szövődményei: felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut heveny fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus sokk tünetegyüttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is, gyermekek esetében a gennyes középfülgyulladás, asthma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizomgyulladás, krónikus betegek állapotromlása jöhet létre.

Neisseria meningitidis baktérium (meningococcus; bakteriális agyhártyagyulladás) szövődményei: Kialakult tünetek esetén a betegség halálozási aránya sajnos elég magas (20%), s gyógyulást követően is szövődmények (agytályog, süketség, epilepszia, mentális károsodás) maradhatnak vissza.

Kullancs terjesztette meningoencephalitis vírus (kullancs terjesztette agyhártyagyulladás) fertőzés szövődményei: a központi idegrendszer érintettsége aszeptikus meningitis (agyhártyagyulladást), encephalitist (agyvelőgyulladást) vagy myelitist (gerincvelő gyulladást) eredményezhet.

Varicella-zoster vírus (bárányhimlő) fertőzés szövődményei: gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás.

Rotavírus (rotavírus okozta gyomor-bélgyulladás) fertőzés szövődményei: a legsúlyosabb szövődmény a drasztikus folyadékvesztés, mely miatt az ásványi anyagok jelenléte a szervezetben is nagymértékben lecsökkenhet, ezáltal sokkos állapot, szívritmuszavar és akár halál is bekövetkezhet.

Hepatitis A vírus (fertőző májgyulladás) fertőzés szövődményei: krónikus betegség és tünetmentes vírushordozás nem alakul ki, azonban a más vírussal (B vagy C) krónikusan fertőzött betegben egy A-vírus fertőzés, a májgyulladás életveszélyes súlyosságú fellángolását okozhatja.

Humán papillomavírus (HPV): az esetek egy részében jó- vagy rosszindulatú elváltozásokat okoz, pl. méhnyakrákot.

A téma cikkei

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg összeállítás

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.