Mikor és miért fontos a csecsemők ultrahangvizsgálata?

szerző: Dr. Halász Katalin, radiológus - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

Ma Magyarországon a csecsemők szervezett komplex ultrahang szűrővizsgálata nem megoldott. Sokszor a hosszabb várakozási idő miatt a vizsgálatok késve történnek, nehezebben értékelhetők.

A szűrés legoptimálisabb időpontja 6 és 8 hetes kor között van. Feltétlenül ajánlott, ha a családban előfordult csípőficam, daganatos betegség, vesebetegség, fejlődési rendellenesség, a baba császármetszéssel született, farfekvésű volt, ha a baba fejlődése elmarad, valamint “bukós” babák esetén. A komplex csecsemő ultrahangszűrés magába foglalja az agykoponya, a hasi szervek és a csípők vizsgálatát. A vizsgálat fájdalmatlan, korlátlanul ismételhető, ha szükséges. A csecsemőre nézve semmilyen veszéllyel nem jár.

A koponya vizsgálata során a nagykutacson keresztül vizsgálható az agy állománya. Felismerhetők az agyállomány és az agykamrák fejlődési rendellenességei, az agyvérzés, valamint a terhesség során létrejött fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Ezen elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése nagy jelentőségű a csecsemő testi-szellemi fejlődése szempontjából.

A has vizsgálata nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. A vizsgálat során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk.

Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható, mely telt gyomorral történik. Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének szűkülete, fali megvastagodása, melynek tünete a sugárhányás.

A csípők időben, lehetőleg 6 hetes korban történő ultrahangszűrése kimutatja a csípők fejletlenségét, vagy ficamát és szükségtelenné teszi a hagyományos röntgenvizsgálatot. A csípő dysplasia, illetve ficam korai diagnózisa gyors és műtét nélküli gyógyítást tesz lehetővé. A kezelés hatékonysága jól nyomon követhető ultrahangvizsgálattal. Az ortopéd szakorvosok is azt javasolják, hogy a babák ultrahang csípőszűrő vizsgálata hathetes kor körül történjen meg.

(Dr. Halász Katalin, radiológus szakorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.