Diftéria (torokgyík)

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az oltás bevezetése előtt a rettegett, nagy halálozással járó gyermekbetegségek közé tartozott. Hazánkban évek óta nem fordult elő megbetegedés, de számos, köztük földrajzilag közeli országban ma is jelenlevő súlyos, nem egyszer halálos megbetegedés.

A megbetegedést a Corynebacterium diphteriae okozza, tehát bakteriális kórkép. A betegség emberről emberre cseppfertőzés útján, köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Legfőbb jellemzője az álhártyaképződés, amely a halálozások egy részéért volt felelős.

Gyermekkori védőoltások - Amit tudnunk kell róluk

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal. Gyermekkori védőoltások

Lappangási ideje 2-4 nap, ezután helyi elváltozások jelenhetnek meg az orrban, torokban, gégében az álhártyaképződéssel. A láz mérsékelt, a torokfájdalom sem erős, de később nyelési nehezítettség jelentkezik. A mandulákon hártyaszerű bevonat látható, amely megvastagszik és ráterjed az egész garatra és gégére is. Ez utóbbira történő terjedése okozza a fulladásveszélyt. Rekedtséget, ugató köhögést vált ki a gégében levő elváltozás, amely a levegő beáramlásának útját a betegség előrehaladtával egyre inkább szűkíti, és egyre nagyobb, főleg belégzési nehezítettséget okoz. Szerencsés esetben sikerül felköhögnie a betegnek ezt a sokszor pikkelyesnek tűnő egybefüggő vaskos hártyát (innen ered a torokgyík elnevezés).

A betegséget az álhártyaképződésen kívül a baktérium toxinja által okozott súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények is jellemzik. A halálozás nagy részéért a toxinnak a szívet károsító hatása a felelős, de okozhat súlyos veseelváltozást is. A toxinhatás következménye lehet a lágyszájpad, a gége és egyéb izmok bénulása.

Kezelés

Specifikus antitoxin terápia és antibiotikum alkalmazása a leghatékonyabb kezelési mód.

Megelőzés

Magyarországon kötelező a védőoltás, az oltási rend során a gyermekek összesen hat alkalommal kapják meg az oltást, 2, 3, 4, 18 hónapos korban valamint 6 és 11 évesen.

Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.