Húgyhólyaggyulladás gyermekkorban

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Húgyhólyaggyulladással viszonylag gyakran találkozunk gyermekkorban. Újszülötteknél a fiúknál gyakrabban, míg a későbbi életkorban főleg lányoknál fordul elő. A tünetei igen változatosak, nevezhetnénk a betegségek nagy színészének, ugyanis sokszor más kórképek tüneteit utánozza.

Kialakulásának okai

A húgyhólyag gyulladását elsősorban baktériumok okozzák, ritkábban azonban vírusfertőzés is állhat a tünetek mögött. A betegség gyakran felső légúti megfázás után pár nappal alakulhat ki, ilyenkor a kórokozó a vér útján jut el a húgyutak területére. Más esetben úgynevezett felszálló fertőzés révén jön létre a gyulladás, ilyenkor a húgycső felől jut be a kórokozó a húgyutakba, közismert néven ezt nevezzük felfázásnak.

Húgyhólyaggyulladás gyakran társul székrekedéshez, bélférgességhez illetve a nemi szervek gyulladásos betegségeihez. Előbbi esetben a visszatartott széklet a fehérneműt szennyezheti, és a székletben lévő kórokozó könnyen feljuthat a húgyutakba. Bélférgesség esetén a végbélnyílás környékét vakaró gyermek a széklettel szennyezett ujjával a bélbaktériumokat könnyedén a húgyutak területére juttatja. A szexuálisan aktív serdülőknél a nemi szervek gyulladásaihoz társulhat a húgyhólyag gyulladása.

A gyermekkori húgyhólyaggyulladás tünetei

A tünetek életkor szerint igen változatosak. Csecsemőkorban sokszor étvágytalanság, hőemelkedés, hányás illetve súlymegállás hívja fel a figyelmet a betegségre.

Későbbi életkorban igen jellemző, hogy a gyermek nem tud vizeletet üríteni, vizeletét visszatartja és a feszülő hólyag okozta (az alhas középső részén érzett) fájdalom miatt kerül orvoshoz. Máskor épp ellenkezőleg: az addig szobatiszta gyermek bepisil, vizelete kellemetlen szagot áraszt és hasi fájdalomra panaszkodik.

Tipikusabb tünetekkel nagyobb gyermekeknél találkozunk: a gyermeknek gyakori vizeletürítési ingere van, a vizelés fájdalmas, és a húgyhólyag tájékát fájlalja.

A diagnózis megállapítása a tünetek és a vizeletvizsgálat segítségével történik. A laborvizsgálattal vér, genny és esetleg fehérje is kimutatható a vizeletben. Csecsemőkorban illetve visszatérő húgyhólyaggyulladás esetén, a betegség hátterében előfordulhatnak a húgyutak fejlődési rendellenességei, éppen ezért részletesebb kivizsgálás szükséges.

A húgyhólyaggyulladás kezelése

Gyermekek húgyhólyaggyulladásának kezelésében fel kell hívni a páciens figyelmét a fokozott folyadékfogyasztásra, és arra, hogy gyakran ürítsen vizeletet, ezáltal elősegíti a kórokozó távozását ("kimossa") a húgyhólyagból. Ellenkező esetben ha a gyermek vizeletét visszatartja, akkor a kórokozó pang a húgyhólyagban, szaporodik benne, ezzel a betegség tüneteit fokozza, illetve elősegíti a kórokozó terjedését a vesék felé.

Fontos antibakteriális készítmény adása. A megfelelő antibiotikum pár napon belül érezhetően csökkenti a panaszokat, ugyanakkor fontos a felírt adag végigszedése, akár a panaszok megszűnését követően is.

A nagyobb adagú C-vitamin fogyasztása a terápiában hasznos, mert a vizeletet savasítva a kórokozó pusztulását segítheti elő.

A húgyhólyaggyulladás megelőzhető

A húgyúti fertőzések megelőzésében lényeges a bélférgesség, a székrekedés megszüntetése, a nemi szervek gyulladásának kezelése.

Kiemelten fontos a megfelelő higiénés viszonyok kialakítása, gyermekeknél a helyes popsitörlési technika megtanítása – különösen a lányoknál, akiket a rövid és védtelenebb húgycső fogékonyabbá tesz a fertőzésre. Sok esetben a kicsik feneküket hátulról előre törlik ki, így a székletben lévő kórokozókat a húgyutakba viszik.

A bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres vizeletürítés nemcsak fertőzés esetén, hanem a megelőzés részeként is fontos. A kisgyermekek gyakran egyszerűen elfelejtenek eleget inni, és hajlamosak visszatartani a vizeletüket.

Visszatérő húgyúti fertőzések esetén a húgyutakra speciális immunerősítő készítmény adása javasolt, illetve amerikai nagytermésű áfonya (tőzegáfonya) készítmények szedése nyújthat segítséget.

Tovább Gyermeknefrológia a háziorvosi gyakorlatban: további gyakori húgyúti és vesebetegségek

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.