Örökletes betegség az allergia?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Rövid összefoglaló arról, hogyan készülhetnek fel a leendő szülők a feltételezetten allergiás hajlamú baba születésére, mit tehetnek azért, hogy megelőzzék vagy késleltessék a baba allergiájának kialakulását.

Honnan tudhatjuk előre, hogy gyermekünk allergiás hajlamot fog örökölni? Mekkora ennek a valószínűsége?

Amennyiben a leendő apa és anya közül egyikük sem allergiás, akkor átlagos a baba allergiás hajlamának az esélye, kb. 15-20%. Amennyiben csak egyikük allergiás, asztmás, vagy ekcémás, akkor már közel 40%, ha mindketten szenvednek valamilyen allergiás kórképben, legyen az fémallergia, gyógyszerallergia, poratka vagy kutyaszőr érzékenység, pollenallergia, gyermekkori asztma, akkor már 60% eséllyel lesz allergiás a közös utód. Azonos típusú allergia esetén, a gyermek esélye az öröklésre közel 80%. Tehát, ha mindkét szülő allergiás, akkor már érdemes külön gondot fordítani arra, hogy allergia szempontjából minél kedvezőbb körülmények közé szülessen a baba.

Számít az évszak, a naptári hónap allergia szempontjából, amikor a baba megszületik?

Igen, számít. A tavaszi születésű babák között a leggyakoribb a pollenallergia, a téliek a legkevésbé allergiásak, bár náluk a poratka allergia kialakulására lehet inkább számítani.

Hogyan készítsük fel a lakókörnyezetünket, a babaszobát allergia megelőzés szempontjából?

Fontos előkészület a lakás poratka- és penészgomba mentesítése. A padlóburkolat semmiképpen ne legyen padlószőnyeg, legjobb a nedvesen is tisztítható parketta. Faliszőnyeget, állatszőrmét sem javaslunk a gyerekszobába.

A kiságy legyen fából, benne fa ágyrácson szivacsmatrac vagy kókuszmatrac. Az ágyhuzat, takarók legyenek tiszta pamutból. A játékok, plüssállatok legyenek moshatók 60%-on. Gyapjútakarót ne vegyünk.

Számoljuk fel a penészes sarkokat, fürdőszobai penészlerakódásokat, távolítsuk el a gyakran penészes szegélyű virágcserepeket.

Házi kedvencek

Korábbi ajánlások szerint, szőrös/tollas háziállat egyáltalán ne legyen a születendő gyermekkörnyezetében. A legújabb vizsgálatok eredményei ellentmondanak ennek, úgy tűnik, hogy a csecsemő melletti kutyatartás inkább védő hatású, míg a macskáé allergizáló lehet.

Mi tegyünk a dohányzó családtagokkal?

A lakásban tilos a dohányzás! A terhes kismama és a szoptató anyuka se aktívan, se passzívan ne dohányozzon! A dohányzás mindkét formája jelentős kockázat a gyermekkori asztma szempontjából.

Számít hogy mit eszünk, iszunk terhesség alatt?

Korábbi táplálkozási irányelvek alapján, széles körben elterjedtek azok a nézetek, melyek szerint a terhesség alatt a kismamának kerülnie kell az erősen allergizáló élelmiszerek, pl. tehéntej, tojás, földimogyoró, hal fogyasztását. Az újabb vizsgálatok nem támasztották alá az allergénkerülő diéta hatékonyságát, sőt bebizonyosodott, hogy bizonyos magzati hiányállapotokhoz is vezethetnek, pl. a halban található hosszú szénláncú zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez.

A minőségi táplálkozás jelentősége

A táplálékfehérjéken kívül az élelmiszerek adalékanyagai, a bennük levő vegyszermaradványok, antibiotikumok és az anyuka által bevett gyógyszerek is befolyásolják a magzat fejlődő immunrendszerét. Nem mindegy tehát, mit eszik, iszik, mit vesz be a szoptatós anyuka.

Szedjen-e valamilyen táplálék kiegészítőt a terhes kismama?

A jól bevált magzatvédő multivitamin mellett, a terhesség utolsó harmadában hasznos lehet kiegészítő probiotikum és omega3 zsírsav szedése. Legújabb kutatások szerint, ugyanis allergiát megelőző, a baba immunrendszerét erősítő hatásúak, az anyuka által a terhesség utolsó 3 hónapjában és a szoptatási időszakban szedett probiotikumok. Bizonyos magzatvédő vitaminokban már megtalálható, de még részben vizsgálatok tárgya az omega3 zsírsavak jelentősége. A halolajban, lenolajban megtalálható omega3 zsírsavak, támogatják a baba idegrendszerének egészséges fejlődését és allergiát megelőző hatásuk is feltételezett.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.