Veszélyes vakáció - támad a felfázás és a hasmenés

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

Noha jól ismert hangulatrontók a nyári vakációt megzavaró hasmenés és a felfázás, csak kevesen tudják, hogy ezek a gyakori kórformák egyszerűen megelőzhetőek. Némi odafigyeléssel valóban felhőtlenné tehető a nyaralás.

A nyárról a legtöbb embernek a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés jut az eszébe. Sajnos azonban néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt – az egyébként egészséges felnőttek és gyerekek esetében is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése igen egyszerű, viszont kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

Utazók és a hasmenés

Az utazások alkalmával gyakori jelenség, hogy a vakáció helyszínére érkezést követően a nyaralás első napjaiban hasmenéses panaszok alakulnak ki. Különösen egzotikus országokba, illetve olyan helyekre történő utazáskor fordulhatnak elő, ahol hiányosak a higiénés körülmények. Nem kell azonban messzire utazni, hasonló panaszok fordulnak elő a nem megfelelő vízminőségű strandokon való fürdőzések után.

A tünetekért számos mikroorganizmus tehető felelőssé. Hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalmak, gyakori híg székletürítés, láz, gyengeség a leggyakoribb, a fertőzés hatására fellépő tünet.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok

Annak érdekében, hogy nyaralásunkról ne betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat. Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

A tüneti kezelés – só-, illetve folyadékpótlás, diéta – hatására általában néhány napon belül megszűnnek a kellemetlenségek, de szerencsésebb, ha a megelőzésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A prevenció jegyében tehát fokozottan figyelni kell a tisztaságra, a higiéniás alapszabályok betartására. Elsősorban palackozott italok fogyasztása ajánlott, és gondosan mérlegeljük az is, hogy milyen helyen étkezünk. Az sem mellékes, hogy mennyire vagyunk védettek a fent említett kórokozókkal szemben.

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a bélflóra összetétele többek között jelentősen befolyásolja a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket. Az úgynevezett probiotikumok, például a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó mikroorganizmusok számos kedvező élettani hatásuk mellett képesek a kórokozó baktériumok szaporodásának és toxikus anyagaik termelésének visszaszorítására. Ennek eredményeként fontos szerepük van a gyomor-bélrendszeri fertőzések megelőzésében. Az ilyen, úgynevezett „élő flórás” élelmiszerekkel, illetve étrend-kiegészítőkkel hathatósan védekezhetnek az utazók a hasmenéssel szemben.

Nem felfázás, hanem fertőzés

Az alsó húgyúti fertőzések elsősorban a kislányok és a hölgyek pihenését zavarhatják meg, ugyanis a nők – az anatómiailag rövidebb húgycső miatt – az úgynevezett felszálló fertőzésekre jóval hajlamosabbak, mint a férfiak.

A fertőzések zöméért baktériumok és vírusok is felelősek lehetnek. Alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő vizeletürítés, nyákos, véres vizelet kíséri a megbetegedést. A bőséges folyadékbevitel (gyógyteák), illetve szükség esetén – kizárólag orvosi javallatra - antibiotikumok szedése mellett pár nap alatt jelentősen csökkenek a kellemetlen panaszok.

Az alsó húgyúti fertőzések kivédésére létezik természetes segítség, ilyenek az általános nemi higiéniai követelmények betartása, bő folyadék bevitel, rendszeres vizeletürítés. Mindemellett igen hasznos preventív módszer lehet a tőzegáfonya. A vörös áfonya amerikai rokonáról kiderült ugyanis, hogy egy olyan vegyületet tartalmaz, amely képes meggátolni az egyik leggyakrabban fertőző baktérium megtapadását és szaporodását a húgyúti nyálkahártyán. Mind az alsó húgyúti fertőzések megelőzésében, mind az akut és krónikus fertőzések kezelésében igazolódott a gyümölcs kedvező hatása.

Az áfonyakoncentrátum fogyasztása mindazoknak ajánlható, akik tudják magukról, hogy hajlamosak alsó húgyúti fertőzésre, illetve akik tartanak a strandolás és uszodák ilyen irányú negatív hatásaitól.

Ez is érdekelheti

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21., Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.