Hogyan mondja el idősebb gyermekének, hogy a kistestvére Down-szindrómás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter frissítve:

Az újszülött Down-szindrómával való diagnosztizálásának sokkoló híre után azokra a szülőkre, akiknek nagyobb gyermekük is van, még egy fontos, nehéz feladat vár. Elmagyarázni idősebb gyermeküknek, hogy a kistestvére Down-szindrómával fog együtt élni.

A gyermek életkorától és személyiségétől függően az új információt különbözőképp dolgozza fel. A nagyobb gyerekek valószínűleg már hallottak a Down-ról vagy találkoztak már érintett gyerekkel a játszótéren, iskolában. A 10 évnél idősebbeknek saját elképzelésük is lehet a betegségről.

Bővebben A Down-szindrómáról

Készüljön fel az alábbiakra

  • Hallgassa végig figyelmesen, ítélkezés nélkül gyermeke véleményét!
  • Számítson váratlan reakcióra: meglepetésre, szomorúságra vagy közönyre. Előfordulhat az is, hogy saját gyermeke adja a leglenyűgözőbb életleckét elfogadásból és inspirációból.
  • Legyen türelmes és ne hibáztassa gyermekét azért, ha őszintén beszél az aggodalmairól! A helyzet számára is teljesen új világot jelent, akárcsak Önnek.
  • Lépésről lépésre haladjanak! Ne várja el gyermekétől, hogy egyetlen beszélgetés során az összes információt befogadja! Beszéljen vele nyíltan és őszintén, valamint később is szakítsanak rá időt, hogy megbeszélhessék a félelmeit, és válaszolhasson a felmerülő kérdéseire.
  • Emlékeztesse gyermekét arra, hogy a betegsége ellenére a kicsinek, mint a család teljesjogú tagjának lesznek jogai és feladatai is, viszont a személyes képességeinek és fejlődésének függvényében. Hangsúlyozza, hogy elsődleges céljuk nem az, hogy mindentől megkíméljék a betegsége miatt, hanem, hogy megmutassák majd neki, mi mindenre képes a család szeretete és támogatása által.
  • Minél idősebb a gyermek, annál valószínűbb, hogy összezavarják a vegyes érzések, melyeket a helyzettel kapcsolatban érez. Sokszor nem akarnak nagyobb terhet róni a szülőkre, így elrejtik az érzéseiket. Az érzelmi támogatás akár a barátok, az iskola, a rokonok vagy egy egyházi közösség által sokat segíthet.
  • A kamaszok életében a barátok nagyon fontos szerepet játszanak. Kérdezze meg gyermekét, szeretné-e valakivel megosztani a hírt, illetve kér-e ebben segítséget.
  • Magyarázza el gyermekének, hogy a kezdeti időszak valószínűleg nehezebb lesz mindenki számára, de idővel mindenki hozzászokik majd az új rutinhoz. Senkitől nem várják el, hogy tökéletesen viselkedjen ez idő alatt, de szeretné, ha türelmesek lennének egymással és tiszteletben tartanák egymás érzéseit.

Teljesen normális, ha nem tud gyermeke minden kérdésére azonnal válaszolni

Ha bármikor előfordul, hogy nem tudja, mit mondjon, magyarázza el gyermekének, hogy mindannyian most tanulják az új élethelyzetet, melyben sok kérdésre menet közben adódik a válasz.

Fontos, hogy szülőként, családként tudják, hogy rengeteg tévhit, mítosz és előítélet létezik a Down-szindrómával szemben. Ne vegye a megjegyzéseket és reakciókat személyes támadásnak!

Minden újszülött rengeteg figyelmet, törődést és szeretetet igényel az élet első hónapjaiban, különösen, ha Down-szindrómával vagy más egészségügyi komplikációval születik. Beszéljen erről is gyermekével, de ne várja el tőle, hogy mindig ennek megfelelően, éretten viselkedjen! A kezdet sosem egyszerű, ezért próbáljon meg előre olyan különleges alkalmakat tervezni, mikor csak a nagyobb gyermekével foglalkozik, hogy ne érezze úgy, hogy ő vagy az igényei már kevésbé fontosak! Minden gyermeknek vannak különleges igényei, s mindegyikük igényli a teljes odafigyelést, elismerést.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywell.com
Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.