Fülsérülést okozhatnak a hullámvasutak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Orvosok szerint nem csak a hányinger lehet a hullámvasutazás egyetlen mellékhatása, hanem a füleinknek is ártanak a szélsőséges körülmények.

Sokan panaszkodnak hányingerre és szédülésre hullámvasutazás után, de most egy új tanulmányból kiderült, hogy a nagy sebesség és a hirtelen kanyarok fülsérülést is okozhatnak.

Barotraumát okozhat a gyorsulás

A maga nemében az egyik első ilyen jellegű esettanulmányban, melyet a detroiti Henry Ford Kórház orvosai végeztek, egy 24 éves férfi kezelését vitatták meg, aki fül barotraumát (a középfülben, a dobhártya két oldalán eltérő légnyomás által okozott sérülés) szenvedett, miután olyan hullámvasúton ült, mely négy másodperc alatt éri el a 190 km/óra sebességet.

Fül barotrauma akkor következik be, mikor a gyors légnyomásváltozás befolyásolja a középfülben a dobhártyát és a nyomást. A jelenség gyakran fordul elő búvárkodás, légi közlekedés során, vagy robbanóanyagok közelében.

A Henry Ford Kórház által jelentett esetben, a férfi harminchat órával a hullámvasutazás után, a fül fájdalom és teltítettség érzetére panaszkodva fordult orvoshoz. A fizikális vizsgálat során kiderült, hogy jobb füle károsodott, ami duzzadt hallójárat és gyulladt dobhártya formájában jelentkezett. A dobhártya nem lyukadt ki.

A beteg bal füle sértetlen volt, ami arra utal, hogy a jobb fülét érte a hullámvasút mozgásának minden hatása, mialatt elfordította a fejét. A kutatók szerint a beteg füle körülbelül 0.1 kg nyomásnak volt kitéve négyzetcentiméterenként, mikor a hullámvasút gyorsított. A beteg végül nem kapott kezelést, és tünetei három napon belül elmúltak.

Gerincsérülésekkel is járhat

„Mivel a hullámvasutak egyre gyorsabbak, a fül-orr-gégészeknek tisztában kell lenniük a fül barotrauma eme új lehetséges okával”– mondta sajtóközleményében Dr. Kathleen L. Yaremchuk, a kutatás vezetője. „Kutatásaink alapján azt javasoljuk, hogy a hullámvasút utasai az út ideje alatt előrefele nézzenek, ne forgassák a fejüket, így kerülve el azt, hogy a gyorsulás hatása a fülüket károsítsa."

A hullámvasutak által okozott egyéb típusú sérülésekről, mint véraláfutások és gerincsérülések (pl. porckorongsérv vagy a gerinc körüli szövetek szakadása) már korábban is írt az orvosi szakirodalom, ám a fülsérülések eddig nem voltak jellemzőek a vidámparki látogatásokra.

Természetesen nem minden hullámvasút okoz fülsérülést. Ebben az esetben sok tényező együttes közrejátszása okozta a sérülést: a beteg pont akkor fordította el a fejét, mikor a gyorsulás hatása a legerősebben hatott. Ennek ellenére az orvosok szerint fontos, hogy mindenki, aki hullámvasútra ül, tisztában legyen azzal, hogyan előzheti meg a barotrauma bekövetkeztét.

Az esetet Las Vegasban, egy fül-orr-gégészeti találkozón ismertették.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Budai Allergiaközpont - Dr. Csokonai Vitéz Lajos, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.