Hízást okozhat az orrmandula megnagyobbodása és gyulladása

WEBBeteg
frissítve:

A gyermekkori orrmandula-problémák és az elhízás összefüggése nagyon érdekes kérdés, és valóban van valóságalapja, még ha elsőre nem is nyilvánvaló.

A WEBBeteg egyik olvasója tette fel a kérdést, miszerint barátnője 6 éves kislánya folyamatosan orrból beszél, nyitott szájjal alszik, levegőt venni nem is tud az orrán, amiből orrmandula-problémára következtetett. Ezzel párhuzamosan a kislány folyamatosan hízik, pedig alig eszik. Vajon van összefüggés? Utánajártunk a kérdésnek.

Az orrmandula megnagyobbodás és elhízás - Van összefüggés

A folyamat kissé bonyolult, de logikus: a megnagyobbodott mandula - amely gyermekeknél gyakori, gyulladástól függetlenül is jelentkező kórkép - gátolja a légzést. A gátolt légzés miatt, mely alvás közben jelentkezik, rövidebb - hosszabb időre, rendszeresen, vagy rendszertelenül belégzési szünetek jelentkeznek.

Ilyenkor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidé pedig emelkedik. Egy bizonyos határnál ez jelent feltétlen ingert az újbóli hirtelen belégzésre. Ez egyrészt hangos horkolást okoz, másrészt komoly alvási zavarokhoz vezet (alvási apnoe). Az alvás tehát gátolt lesz, és ez az anyagcserét is befolyásolja.

A folyamat élettani háttere az, hogy az alvás és az éhségközpont szabályozása között szoros összefüggés áll fenn. Amennyiben felmerül, hogy orrmandula-betegség akadályozza a levegővételt és az alvást, mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. A megnagyobbodott orrmandula további problémákat, például halláscsökkenést is okozhat a gyermekeknél.

A kevés alvás hízáshoz vezethet

Kimutatták, hogy ha egy héten keresztül valaki napi 4 órával alszik kevesebbet, mint az életkorából adódóan szükséges lenne, akkor már egy hét után a jóllakottságot jelző hormon, a leptin vérszintje jelentősen lecsökken, az étvágyserkentő hormon, a ghrelin vérszintje pedig jelentősen növekszik, valamint a szövetek inzulin iránti érzékenysége is csökken.

A szövetek inzulinrezisztenciájának eredményeképpen, a vér inzulinszintje növekszik. Az inzulin több sejtanyagcsere-folyamatban is részt vesz, így az emelkedett inzulinszintnek köszönhetően ezen folyamatok szabályozása zavart szenved. A felborult anyagcsere-háztartás végső esetben kifejlődött cukorbetegséget, magas vérnyomást, metabolikus szindrómát is okozhat.

A mandula gyermekkori gyulladása is összefügghet az elhízással

A súlyos gyerekkori fül- vagy mandulagyulladások ugyancsak fokozzák a felnőttkori elhízás esélyét - erről öt tanulmányt ismertettek az Amerikai Pszichológiai Társaság 2008-as konferenciáján. Az egyik tanulmány azt találta, hogy 40 százalékkal gyakoribb a felnőttkori elhízottság azoknál, akiknek gyerekkorukban eltávolították a manduláját a gyakori mandulagyulladás miatt.

A kutatók feltételezik, hogy a gyakori torokgyulladás károsítja az ízlelésben szerepet játszó idegeket, ez vezet a nagyobb kalóriafogyasztáshoz. Azok, akiknek károsodott az ízlelőképességük, szívesebben választanak édes és nagy zsírtartalmú ételeket.

(WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes családorvos; BBC/FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.