A rossz hallás növeli a balesetek kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Ha úgy gondolja, hogy a rossz hallás csak annyit jelent, hogy kimarad a beszélgetések egy részéből, téved. Egy új kutatás azt sugallja, hogy a rossz hallás növeli a balesetek kockázatát.

"Sok felnőtt úgy véli, hogy a halláskárosodás leginkább az öregedés normális velejárója és kevés más következménye van, mint esetleg a társalgási nehézségek" - mondta Dr. Neil Bhattacharyya, a tanulmány vezetője, aki a bostoni Brigham Női Kórház otolaryngológusa.

"A hallás fontos szerepet játszik abban, hogy felfigyeljünk a környezetünk veszélyeire" - magyarázta. "Szerettük volna látni, hogy a rosszabb hallási készség kapcsolódik-e a véletlen balesetekhez."

Kiderült, hogy igen.

Az eredmények szerint a "rosszabb hallás és a balesetek között szoros kapcsolat áll fenn, különösen azért, mert a balesetek előfordulási aránya folyamatosan nő a hallás romlásával" - mondta Bhattacharyya egy kórházi sajtóközleményben.

Ehhez a következtetéshez a kutató csapata az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Központjának felméréseit elemezte, és megállapította, hogy 6,6 millió válaszadó állította, hogy az előző három hónap folyamán balesetet szenvedett. Közülük minden hatodiknak saját bevallása szerint is rossz volt a hallása. A rosszul hallóknál csaknem kétszer olyan valószínű a balesetek kockázata, mint a kiválóan hallóknál.

A szabadidős tevékenységek során bekövetkezett balesetek leginkább a rossz halláshoz kapcsolódtak.

"Megállapítottuk, hogy a szabadidőhöz kapcsolódó balesetek különösen érdekesek, mivel az egyének nem tartják baleseti kockázat szempontjából kiemelt alkalomnak, és talán még kevesebb figyelmet fordítanak a hallásproblémájukra" - mondta Bhattacharya. "Végső soron a hallásromlás következményei súlyosabbak lehetnek, mint gondolnánk."

A baleseti sérülések az Egyesült Államokban az orvosi kezelések és halálozások egyik vezető okai. A véletlen balesetek 2011-ben a halálesetek 5 százalékát tették ki, valamint 2013-ban 28 millió sürgősségi ellátást jelentettek. Mivel a halláskárosodás szűrése és kezelése széles körben elérhető, ezekre is baleseteket megelőző tényezőkként tekinthetünk.

A tanulmány a JAMA Otolaryngology folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
health.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.