5 tünet, aminek a kezelésében a foniáter tud segíteni

szerző: Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - Fül-orr-gége Központ
frissítve:

Nyaki műtét előtt áll, horkol vagy hamar elfárad a hangja? Az ilyen típusú panaszok kezelésével a fül-orr-gégészet egy speciális területe, a foniátria foglalkozik. A szakemberek olyan gyakori problémák kivizsgálásával is foglalkoznak, mint a gombócérzés a torokban vagy elhúzódó rekedtség.

A foniatria az a fül-orr-gégészetre épülő tudomány, amely a hangképzés élettanával, kórtanával, a funkciózavarok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Határterületi tudomány, mely a fül-orr-gégész foniateren kívül a belgyógyász, a gyermekgyógyász, a neurológus, az audiológus, a logopedus, a pszichológus, a stomatológus és a gyógypedagógusok közös munkáját igényli.

A hanképzési zavarokat két nagy csoportba oszthatjuk:

  • az organikus (szervi) eredetű zavarok

  • a funkcionális hangképzési zavarok (látható morfológiai elváltozás nélkül rekedt, fénytelen hang)

A két csoport nem külőníthető el minden esetben élesen egymástól, mert az organikus zavarok következtében helytelen hanghasználat is kialakulhat, ami az organikus zavar megszüntetése esetén sem hozza meg a várt eredményt, a tisztán csengő, erőteljes, jól modulálható beszéd- és énekhangot. Ugyanakkor a hosszú ideje fennálló funkcionális hangképzési zavarok (helytelen hanghasználat) talaján is kialakulhatnak szervi elváltozások a hanképző rendszerben.

A leggyakoribb helyzetek, amikor foniátriai kezelés tud segíteni.

Nyaki műtét előtt vagy után áll

Nyaki, például pajzsmirigyműtét közben sérülhet a hangszalagmozgató ideg, aminek az a következménye, hogy az azonos oldali hangszalag megbénul. Ez általában nagyon jellegzetes hangképzési zavart okoz, amire a gyakorlott fül-orr-gégész, foniáter már akkor gyanakodni kezd, amikor a beteg belép a rendelőbe, köszön és elkezd beszélni. A hangszalagbénulás kezelésében, sőt a nyaki műtétre való felkészülésben is sokat segít, ha megfelelő szakemberhez fordulunk. Hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a hangon.

Horkol

A horkolás több kiváltó oka közül az egyik lehetőség a torok bizonyos izmainak gyengesége. A horkoló hang a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja révén jön létre. Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak és a ki-be áramló levegő a felső légutak lágy szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpadlás és a torok felső részén található garatizmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a horkolás kezelése minden esetben alapos kivizsgálást igényel.

Ha ezek alapján bebizonyosodik, hogy a horkolást a gyenge izomtónus okozza, a helyes hangképzés elsajátításában, a szükséges izmok erősítésében a beszédgyakorlatok is segítenek. Nem kell bonyolult dologra gondolni, olyan egyszerű mozdulatok rendszeres gyakorlása is segíthet, mint például ha jól artikulálva, a magánhangzókat 20-30 alkalommal elismételjük, vagy a nyelvünket kinyújtjuk és a szánk egyik sarkától a másikig jobbra-balra mozgatjuk, esetleg üres szájjal rágó mozgást utánzunk. A személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

Ezt olvasta már? Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

Hamar elfárad a hangja, nincs kibékülve a hangszínével

A hangmagasság attól is függ, hogy hogyan, hol használjuk a hangunkat. Nem megfelelő hangképzés esetén a hang magasabb és mélyebb is lehet, mint amit a hangképző szerv anatómiai adottságai megkövetelnének, emiatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtségre, torokfájásra panaszkodnak az érintettek. Ez különösen azoknál jelent problémát, akik a hangjukat hivatásszerűen használják, így például tanárok, színészek esetében.

A számunkra ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először tehát azt kell megtalálnunk, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

Gombócérzése van a torkában

Globus pharyngeusnak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. A többség már hosszabb ideje küzd a tünetekkel, mire orvoshoz fordul. Sokan azt gondolják, ha nem fáj, a torok nem vörös, egyéb panaszaik sincsenek, akkor a „gombóc” sem valódi. Eközben a kellemetlen érzés megmarad, a mindennapokban is zavaróvá válik. Az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, vagy nehezebben vesznek levegőt, rosszul viselik a zárt ruházatot - igazgatják a nyakkendőt.

A gombócérzés gyakran valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás miatt érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya. Kiválthatja a túlzott gyomorsav termelődés, de a nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé. A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezhet ilyen panasz, de helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés.

A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Ezt olvasta már? Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

Tartós rekedtség kínozza

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben a hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat.

Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. Kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal hangszálakat is és rekedtséget okoz. Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

Mindenképp forduljon orvoshoz, ha a rekedtség több hete tart, nyelési panaszokkal, fájdalommal, és köhögéssel társul!

Tovább A rekedtség okai és kezelése

Hogyan történik a hangképzés?
Normál hangszalagA tüdőből kiáramló levegő a fonatios állásban (a két hangszalag a középvonalban zárt állapotban található) lévő hangszalagokat az alattuk kialakuló megnövekedett nyomás széttolja és megrezegteti, majd a kiáramló levegő következtében lecsökkent nyomás az elasztikus hangszalagokra szívó hatást fejt ki és a hangszalagok ismételten összezáródnak.
Az ezáltal kialakult ugynevezett primer gégehang aztán a toldalékcsőben (a hangszalagoktól az orrüregekig terjedő anatómiai képletek) alakul át a fülünk által észlelt hanggá. Ebből is következik, hogy a hangképzés zavara nem azonos a rekedtséggel. Ez utóbbi csak az egyik tünet, amit kísérhet a rossz légzésvezetés, az artikulácio zavarai, és pszichés zavarok is.

Dr. Holpert Valéria, foniáterFül-orr-gége Központ
Dr. Holpert Valéria, foniáter

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.