A halláscsökkenés korai felismerése

Siemens Hallásközpont
megjelent:

Minden szülő legfontosabb kívánsága, hogy gyermeke egészségesen szülessen – s ha mégis adódna valamilyen probléma, akkor azt mielőbb felismerjék az orvosok. Az újszülöttek hallásvizsgálata a rutinvizsgálatok közé tartozik Magyarországon, ám akadnak szakemberek, akik a babák számára a teljes körű hallásszűrés bevezetését sürgetik.

Ezerből két kisbaba hallásveszteséggel születik. A halláscsökkenés lehet veleszületett, genetikailag meghatározott, vagy a terhesség és a szülés alatt/után fellépő káros hatások, egyes gyógyszerek vagy betegségek is okozhatják. Ezek a halláscsökkenések általában az ún. „idegi” eredetűek csoportjába tartoznak, és műtéti úton vagy gyógyszerekkel nem befolyásolhatóak.

Újszülöttek és kisbabák hallásvizsgálata

Mivel a jó hallás döntő fontosságú a gyermek mentális, emocionális és szociális fejlődéséhez, fontos, hogy a hallásveszteséget a lehető leghamarabb felismerjék. Ez különösen akkor nehéz, ha a baba többféle sérüléssel született, és nem csak a halláscsökkenés az egyedüli gond.

A hallásromlás típusát és mértékét különböző módszerekkel vizsgálják. Általában a viselkedési/szubjektív módszereket az objektív mérésekkel együtt alkalmazzák. Ilyen korai életkorban azonban gyakran még az objektív hallásvizsgálati eredmények sem hitelesek. Hasznos lehet a hallás útján kiváltható reflexvizsgálat, valamint az impedancia-audiometria. Két éves korig alkalmazhatók a játékaudiometria módszerei, később pedig egy épen fejlődő kisgyermeken – kellő tapasztalattal és türelemmel – már a hagyományos küszöbaudiometriás vizsgálat is elvégezhető.

A halláscsökkenés jelei babáknál

hallásvizsgálatEgy más szempontból normálisan fejlődő gyermek esetében az első intő jel lehet, hogy alvásból nem riad fel, ha nagyon intenzív, 90-100 dB-es hangimpulzus éri – úgy, hogy közben nem kíséri levegőmozgás ezt a hangjelenséget a füle mellett. Nem rebben meg a szemhéja és nem rezzen össze, ha hangos hang éri. Hangos zajra sem változik meg a szopási üteme. Nem fordul tekintetével a beszélő felé, majd később a fejével sem. A gőgicsélés időben indul, nem is különbözik az ép hallásúétól, de amikor a saját hangjának tudatosulási ideje elérkezik (kb. 6 hónapos korban), akkor a gőgicsélést abbahagyja.

Hallásjavító megoldások

A legtöbb hallássérült kisbabának megoldást jelenthet a kétoldali hallókészülékkel való ellátás, más esetekben a cochleáris implantátumtól várható jobb eredmény. Az ellátás, a hallásgondozás annál több nehézséggel jár, minél fiatalabb a gyermek – ám mégis minél korábban javasolt elkezdeni. Ha ez a beszédfejlődés megindulása előtt, kb. fél éves kor körül megtörténik, akkor a kisgyermek nyelvi és beszédfejlődése nem marad el az ép halló társaiétól. A korai diagnózishoz viszont elengedhetetlen lenne a teljes körű, újszülött vagy csecsemőkori hallásszűrés, ami sajnos hazánkban egyelőre még nincs a törvény által kötelezően előírva.

Szakkifejezések magyarázata

Reflex-audiometria

Szubjektív hallásvizsgálat, melynek során a neonatális reflexeket vizsgálják. A vizsgálatot végző szakember nagy figyelemmel követi, hogy a gyermek bármilyen reflexválaszt ad-e a hangokra, és az milyen hangossági szinteken jelenik meg. Ilyen reflexválasz lehet pl. a hangingerre bekövetkező összerezzenés, pislogás, a szopási ütem megváltozása, stb.

Impedancia-audiometria

Az impedancia-teszt a leggyakrabban alkalmazott objektív hallásvizsgálat. Ez műanyag mérőcsöveknek a hallójáratba való bevezetésével történik, amelyet hermetikusan elzárnak egy gumidugó segítségével. A mérés alatt a hangszórón keresztül egy állandó hang jut a dobhártyára az egyik mérőcsövön keresztül. A hallójárati nyomás megváltozásával párhuzamosan elemzi a műszer a dobhártyára jutó hang visszaverődését. Az eredményül kapott „compliance” görbe segítségével következtetések vonhatók le a középfül állapotáról.

Játék-audiometria

Szubjektív hallásvizsgálat, amelynek során a vizsgálatot a gyermek játékként fogja fel. A vizsgálat előtt a gyermeket megkérik, hogy minden alkalommal, amikor hangot hall, dobjon üveggolyót egy vödörbe, vagy darabonként rakjon ki egy kirakóst. Életkortól, fejlettségtől és a gyermek reakciójától függően a teszthangokat hangszóróból, csont- vagy hangvezetéses fejhallgatón keresztül hallja a gyermek. A hangszóró esetében a hallásvizsgálat rövidebb ideig tart, mivel mindkét fület egyidőben vizsgálják, azonban kevésbé pontos, mert a jobb és bal fül hallásküszöbe nem állapítható meg egymástól függetlenül.

Küszöbaudiometria

Szubjektív hallásvizsgálat. Különböző frekvenciákon növekvő intenzitású hangingereket bocsájtanak a páciens fülére, aki jelzi, ha azt az intenzitást már hallja. Az így kialakult görbe megmutatja, hogy a beteg hallásküszöbe az adott frekvencián csökkent-e, és ha igen, hány decibellel a standard értékhez képest.

Cochleáris implantátum

Beültethető hallásjavító segédeszköz, ami súlyos halláscsökkenés és siketség esetén jelenthet alternatívát, ha a hagyományos hallásjavító eszközökkel nem lehet megfelelő eredményt elérni.

Teljes élet halláscsökkenéssel

A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Pedig fontos lenne mielőbb megoldást keresni a problémára.

Nyári örömök - Hallássérülten is aktívan | Időskori hallásveszteség - Nem kell beletörődni

(Siemens Hallásközpont)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.