A helyes és a helytelen fültisztítás

Ötvenentúl
frissítve:

A fülzsír olyan, vízben oldódó anyag, amely a hallójárat mirigyeiben termelődik. A folyamatos hámsejtvándorlás, valamint az állkapocs mozgása miatt a hallójáratból kifelé mozogva összegyűjti a fülbe jutott szennyeződéseket, s mire a hallószervet elhagyja, már nem csupán a fülzsír távozik, hanem hámsejtek, por, szőr, szennyeződések és nem kevés kórokozó.

A tisztító hatás mellett nem elhanyagolható szerepe van a külső fül érzékeny bőrének védelmében. Ezt a felületet, valamint gyakorlatilag az egész hallójáratot bevonja, így védi és szárazon tartja. Nem csupán mechanikus védelem ez, de a savas kémhatás biztosításával útját állja a baktériumoknak és vírusoknak is. Normális esetben éppen annyi fülzsír termelődik, amennyi a fül, a hallójáratok védelméhez elegendő. Gyakran viszont túlságosan sok van belőle, ilyenkor esztétikai gondot okoz, esetleg a hallásban is akadályozhat.

Gondot okoz

Ha túl sok fülzsír – orvosi kifejezéssel cerumen – termelődik a hallójáratban, az fülzúgást, viszketést, esetleg fájdalmat okozhat, nem is beszélve a hallási nehézségekről. Meglepően sokakat érint ez a probléma, tízből egy gyereket, húszból egy felnőttet.

A 60 év felettiek közel egyharmada küzd vele, számukra mindennapos gondot jelent a fülzsír eltávolítása. Normális esetben a fülzsír magától távozik a hallójáratból, ám a túlzott kiválasztással küzdőknek maguknak kell tisztítaniuk a nagy mennyiségű fülzsírt.

Helytelen tisztítás

Bár a saját kezű tisztítással látszólag megoldódik a probléma, valójában megfosztja a szervezetét a saját védelmétől. Öt pontban összefoglalható, mit kell szem előtt tartani, ha fültisztításba fog.

  • A drogériákban kapható, igen közkedvelt fültisztító pálcika nem steril. A vattapamacsra millió baktérium és kórokozó kerülhet már a csomagolás során.

  • A fültisztító pálcikákkal könnyű sérülést okozni a fülben. Ha nem kellően óvatos, a dobhártya, a hallójárat felülete is sérülhet.

  • A rendszeres dörzsölő mozdulatok felületi sérüléseket okozhatnak, melyekbe a nem steril vattapamacs számtalan baktériumot bejuttathat.

  • A folyamatos tisztítással megakadályozza a természetes hámsejtvándorlást, melynek eredményeképpen éppen a célja ellenkezőjét éri el: ahelyett, hogy kipiszkálná a fülzsírt a füléből, fülzsírdugót alakít ki, amely még a hallásban is akadályozhatja.

  • A rossz minőségű pálcikáról a vatta leválhat, beleragadva a hallójáratba. A beszáradó vatta gyulladást idézhet elő.

Lásd még Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen? | Arnold-reflex - Megáll a szív fültisztítás közben?

(Ötvenentúl)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.