Mit kell tudni a torokfertőtlenítőkről?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész frissítve:

A torokgyulladás rendkívül gyakori betegség minden életkorban. Tünetei igen jellegzetesek, a legtöbb esetben fertőzés okozza a torok gyulladását. Az életminőséget, a munkaképességet jelentős mértékben befolyásolja a betegség.

Milyen tünetei lehetnek a torokgyulladásnak, és mi okozza?

Nyelési fájdalom, vérbő garatnyálkahártya, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása, illetve egyéb hurutos panaszok (orrváladékozás, köhögés) kísérhetik a torok gyulladását.

A torokfájást a legtöbb esetben baktériumok és vírusok, esetleg gombák (candida) okozzák. A tünetek alapján rendszerint nehéz eldönteni, melyik okozza a panaszokat. A legnagyobb esélye a vírusfertőzésnek van, a vírusos eredetű gyulladás pedig gyakran fertőződik felül bakteriálisan.

Mikor érdemes torokfertőtlenítőt alkalmazni?

Ha annyira fáj a torka, hogy alig tud beszélni, nagyon fájdalmas a nyelés, és folyamatos a fájdalom, akkor nem érdemes várni, hanem érdemes a háziorvossal egyeztetni.

Enyhébb panaszok esetén alkalmazhat torokfertőtlenítő szopogató tablettát, spray-t, vagy oldatot. A legtöbb esetben ezen szerek hatékonyan csillapítják a tüneteket, és az esetek döntő többségében nincs is szükség egyéb kiegészítő kezelésre. Vény nélkül kaphatóak, de érdemes a házi patikában is tartani ezeket a gyógyszereket, mert gyors és hatékony segítséget jelentenek a torokfájás kezelésében.

Hatóanyagai fertőtlenítő és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak. Van, amelyik helyi érzéstelenítőt is (benzocain, lidocain) tartalmaz, valamint levomentolt, amely a nyálkahártya "hideg-receptorainak" stimulálásával csillapítja az égő érzést a torokban. Létezik csak gyulladáscsökkentőt tartalmazó szopogató tabletta is, alkalmazásakor a fájdalom csökken. Van olyan szopogatótabletta, vagy spray formában megvásárolható gyógyszerkészítmény, amely fájdalomcsillapító és egyben helyi érzéstelenítő hatóanyagot (benzidamin), valamint mellette antiszeptikus (fertőtlenítő) hatóanyagot is tartalmaz (cetylpiridin). Ez utóbbi baktériumok, gombák és egyes vírusokkal szemben is hatásos, így a gyógyszer komplexen veszi fel a küzdelmet a különböző fertőzésekkel. A torokgyulladás kezelésére alkalmas a hurutoldó ambroxolt tartalmazó szopogató tabletta is (12 év felettieknek), amely jelentősen enyhíti a fájdalmat és a garatnyálkahártya vérbőségét.

Hogyan alkalmazzuk ezeket a készítményeket?

A torokfertőtlenítő tablettát, spray-t, oldatot ne alkalmazzuk közvetlenül étkezés előtt. A gyógyszer alkalmazása után legalább egy órán át ne egyen vagy igyon, hogy helyileg a torokban, garatban maradjon a hatóanyag, és ki tudja fejteni hatását. Az optimális hatás érdekében nem ajánlott közvetlenül fogmosás előtt vagy az után használni a készítményeket.

Gyermekeknél csak akkor alkalmazzuk, ha biztosan el tudja szopogatni a tablettát, vagy nem nyeli le öblögetéskor az oldatot. Részükre már kapható torokfájásra nyalóka is 3 éves kortól.

A torokfertőtlenítők alkalmazása mellett jó hatású lehet a zsályás, kamilla teás gargarizálás, de ajánlható a sós vízzel (lehetőség szerint izotóniás oldattal) történő gargarizálás is. A fertőzés tüneteinek leküzdésére kiegészítésképp javasolt még C-vitamin szedése, továbbá fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel, ha jól esik, akkor meleg, akár gyógytea formájában is.

A gyógyszeres kezelésen túl ne felejtkezzünk el arról sem, hogy az egyik legfontosabb gyógymód, hogy a szervezetünk tudjon pihenni is, ekkor jobban fel tudja venni a harcot a kórokozókkal. Ne ekkorra (főleg ha a torokfájás mellett hőemelkedésünk, vagy lázunk van) tervezzük be - a tüneteket elfedve - a nagytakarítást, hanem egy jó pihentető alvást kell előnyben részesítenünk.

Más felső légúti panaszok kezelése

A torokfertőtlenítők nem csak a torokgyulladás kezelésére alkalmazhatóak

A torokfertőtlenítők hatásspektruma igen széles, számos mikroorganizmus ellen kifejtik hatásukat, így a szájüreg és a garat többféle megbetegedése esetén sikeresen alkalmazhatóak.

Fogászati kórképekben is hatékonyak, például a fogínygyulladás, protézis okozta szájüregi gyulladás kezelésére, illetve fogászati beavatkozások, például foghúzás után. Jelentősen enyhítik a tüneteket nyelvgyulladás, szájüregi fertőzések (afta, gombás fertőzések) esetében, fül-orr-gégészeti beavatkozásokat követően.

Mikor nem elegendő a torokfertőtlenítő?

Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszereket akkor érdemes szedni, ha a fájdalom nagyon zavaró, fájdalmas a nyelés, illetve lázcsillapításra van szükségünk (38°C fölötti láz esetén). Kisgyermekeknél már akkor is adhatunk gyulladáscsökkentő szirupot, ha a torokfájás, vagy megfázás tünetei miatt nem lázas, de rossz a közérzete.

Ha panaszai nem javulnak néhány nap alatt (3 nap), hanem erősödnek és más tünetek is fellépnek (főleg a tartós, lázcsillapításra sem csökkenő láz), akkor javasolt orvoshoz fordulnia, mert ebben az esetben felmerülhet, hogy vagy bakteriális fertőzésről van szó, vagy a kezdetben vírusos fertőzés bakteriálisan felülfertőződött.

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikum adása jön szóba, de az antibiotikumos kezelést is érdemes kiegészíteni gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal, torokfertőtlenítő alkalmazásával, továbbá az immunrendszer erősítésére probiotikum és C-vitamin szedése is javasolt.

Antibiotikus szopogató tabletta
Hazánkban recept nélkül is kapható helyileg ható antibiotikum, szopogató tabletta formában, amely baktériumokra hat. Megelőzendő az antibiotikum rezisztenciát, ezt a készítményt 4-5 napig kell alkalmazni, akkor is, ha már nincsenek tünetei a betegnek.

Tovább A torokfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.