Torokgyulladás és kaparó torok - Fájdalomcsillapítás és házi praktikák

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A torokgyulladást nem szabad alábecsülni. Kezeletlenül gégegyulladás is kialakulhat belőle, a gyulladás átterjedhet a hangszalagokra, ami rekedtséget okoz.

A felső légutakban a belélegzett levegő felmelegszik és jó esetben megtisztul a kórokozóktól. Az orrüreg és a garat elsőként találkozik a vírusokkal, baktériumokkal. Ha itt a kórokozók megtelepednek és elszaporodnak, fájdalmas gyulladást válthatnak ki, amelynek első jele a kaparó érzés a torokban, ez pedig később nyelési panaszokkal társul.

Nem szabad félvállról venni az első tüneteket sem! Ha a torokgyulladás elhúzódó, súlyos betegségek lehetnek a szövődményei.

A torok, más néven garat alsó részén kialakuló gyulladás átterjedhet a gégére. A vírusok által legyengített immunrendszer kevésbé áll ellen a baktériumok támadásának, kialakulhat bakteriális felülfertőzés, és ebben az esetben már nem kerülhető el az antibiotikumok alkalmazása.

Fájdalomcsillapítás és házi gyógymódok

Nagyon fontos, hogy mind a gyulladást, mind a fájdalmat mihamarabb enyhítsük. Erre kíválóan alkalmasak a vény nélkül kapható, helyileg alkalmazható készítmények, melyek szopogató tabletták vagy spray-k formájában is elérhetők. Több ilyen készítmény van forgalomban. Közös bennük az antiszeptikus hatás, amely mellett némelyik érzéstelenítő tulajdonsággal rendelkező hatóanyagot vagy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaz. Amennyiben a lokális kezelés nem elégséges, a tüneteket a szájon át szedhető nemszteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) tabletta használatával csökkenthetjük. Ez utóbbi használatát beszéljük meg kezelőorvosunkkal, annál is inkább, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy része vényköteles.

Gyerekeknél különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a fájdalomcsillapításra, mivel a fájdalom miatt gyakran kerülik az evést és ivást, ami tovább rontja általános egészségi állapotukat. A gyermekek gyógyszeres kezelését mindenképp orvos útmutatása szerint végezzük. Kisgyermeknek ne adjon szopogatós tablettákat, a félrenyelés veszélye miatt!

A fájdalomcsillapítást szolgáló gyógyszerek mellett a gyorsabb gyógyulást szolgálják bizonyos gyógyteák (pl. zsálya-, kamilla-, levendula-), a meleg (nem forró!) tej és a méz kortyolgatása. Egy éves kor alatti gyermeknek ne adjunk mézet!

Gargarizálásra, öblögetésre szintén használhatunk zsályalevélfőzetet, málnalevélteát. Torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik a gyömbér, a kurkuma. Nem kell elfelejtenünk nagyanyáink régi módszerét sem: a sós vizes toroköblögetést.

A bő folyadékbevitel, párásítás, az eukaliptuszos cukorkák szopogatása csökkenti a tüneteket és a panaszokat.

A torokgyulladás kezelése mellett az immunrendszer erősítését is szem előtt kell tartanunk! Különösen fontos ez gyerekeknél, mivel az ő immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen, ezért nagy a fertőzések veszélye.

Bővebben Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Ezt olvasta már? Az immunerősítés lehetőségei gyermekkorban

Ha a panaszok egy hét alatt nem enyhülnek, vagy súlyosbodnak, vagy lázas, feltétlenül forduljon orvoshoz!

A gyerekeket már az első tünetek jelentkezésekor vigye orvoshoz!

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; hilfreich.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.