Az antrochoanalis polip - Gyakori gyermekkori orrpolip

Dr. Horváth Tamás
szerző: Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész - ENT House
megjelent:

Az antrochoanalis polip egy speciális orrpolipfajta, ami számos kulcskérdésben különbözik a klasszikus orrpolipoktól. Egyrészt az esetek igen nagy százalékában egyoldali, vagyis gyakorlatilag mindig.

Másrészt eléggé meghatározott életkorban, elsősorban gyermekekben és fiatal felnőttekben találkozunk vele. Harmadrészt a klasszikus orrpolipokkal ellentétben ezt ha egyszer jól kivesszük, akkor többet nem nő vissza. A fentiek miatt a klinikuma rokonságot mutat az orrüregi papillomákkal, bár szövettanilag mégsem közéjük tartozik. A neve is definiálja, hogy hol helyezkedik el ez a betegség: egy az antrumból (arcüregi szájadék) induló, és hátra, a choanába (az orrüreg és a garat találkozási pontja) tartó polip. 1753-ban Palfyn írta le először ezt a fajta orrpolipot, majd 1906-ban maga a nagy Killian volt az, aki feltételezte, hogy az antrumból indul ki.

Az orrpolip

A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik. Rengeteg alakja lehetséges: kerek, csepp alakú, de leggyakrabban szabálytalan. Az orrpolipok növekedés közben, leggyakrabban könnycsepp alakúak, majd a növekedés befejeztével olyan alakúak és felszínűek lesznek, mint egy héjától megfosztott, halványrózsaszín szőlőszem. Azt az állapotot, amikor az orrüreg polipokkal kitöltött, orrpolipózisnak hívják.
Az orrpolip

Miért alakul ki az antrochoanalis polip?

A kialakulásának konkrét okairól nem sokat tudunk. Vagyis úgy vagyunk vele, mint egyéb sok más betegséggel: egy csomó molekuláris mechanizmust már ismerünk a kórképpel kapcsolatban, de végül is nem tudjuk megmondani, hogy miért is jött létre. Pont azt nem. Találtak már összefüggést az allergiával is, de talán még többen vallják azt, hogy nincs köze hozzá semmilyen atopiás hajlamnak, viszont talán a gyakori arcüreggyulladás közrejátszhat a létrejöttében. Érdekes és jó teória a Proetz-féle: szerinte az arcüreg szájadékának fejlődési zavara áll a háttérben, túl nagy szájadék, az ilyen-olyan okok miatt hypertrophizált arcüregi nyálkahártya kitüremkedik a nyíláson, és onnantól kezdve egy ördögi körbe kerülve növekedésnek indul. Ugyanis maga a növekedés az arcüreg szájadékában összenyomja a polipot, ezáltal vér- és nyirokpangás alakul ki, ami tovább növeli a térfogatot. Legalábbis Proetz szerint, de ez egy számomra is tetszetős elmélet.

Szintén vita tárgyát képezi, hogy miért hátrafelé nő a polip elsősorban, miért nem előre? Szóba jön az, hogy a belégzés nagyobb szívóhatással jár, mint kilégzéskor a préselés, ezért megy hátra. Szintén oka lehet, hogy az orr-clearence is hátrafelé történik, a csillók arrafelé hajtják amúgy is a váladékot, de emlegették még a járulékos arcüregi szájadékok lehetséges szerepét is, amelyek mindig hátrébb vannak, mint a természetes arcüregi szájadék.

A vezető tünet antrochoanalis polip esetén a dugulás, orr- és arcüregi telségérzés. Ezen kívül lehet orrvérzés is, szaglászavar, garati váladékcsorgás. Sőt, nagy antrochoanalis polip esetén alvászavar, vagy ha a lágyszájpadot nyomja, akár nyelési nehezítettség is kialakulhat. A panaszok mellett a vizsgálati lelet (orrtükri kép, endoszkópia), valamint képalkotó (melléküreg CT) döntheti el a kérdést.

További tanácsokat és a teljes cikket ITT, az ENT-House blogján tudja elolvasni

(Forrás: Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész, enthouse.blog.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, allergológus
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Koppány Judit, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.