Miért hasznos a mediterrán diéta?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.

Mik is az ún. mediterrán diéta legfontosabb összetevői? Az olivaolaj használata, mely az adatok kiértékelése során, egymagában 9 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát. További része a sok gyümölcs, zöldség és teljeskiőrlésűgabona-termékek rendszeres fogyasztása.

Fontos eleme, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket a lehető legkevesebb hőhatásnak tegyük ki elkészítésük során. Ezzel lehet megőrizni a legtöbbet a számunkra fontos összetevőkből. Hetente többször hal, naponta 1-2 dl bor fogyasztása. Az étrendben kerülendő a vörös húsok evése. A kutatók megpróbálták az egyes ételekre lebontani az összetevők hasznosságát, mely során az olivaolaj használata lett a leglényegesebb.

Azon túl, hogy jól ismert kedvező hatása a koleszterin szintre, a rákos betegségek kialakulásának megelőzősében is fontos szerepet tölthet be. Azonban, ha valaki kerülte a vörös húsokat és több borsót, lencsét evett már 12 százalékkal csökkent az esélye, hogy daganatos betegség alakuljon ki nála.

Különösen hasznos a brokkoli

Tovább vizsgálva a zöldségeket, kiderült, hogy a brokkoli különösen hasznos a prosztatarák megelőzésében. Azon férfiaknál, akik veszélyeztet ezen tumor, azaz GSTM1 génváltozat hordozói, ezen zöldség fogyasztása heti 400 grammos adagban, csökkentett a gén aktiválódását. Ezzel nagyon fontos lépést akadályozott a tumor kialakulása során.

Lényeges, hogy gyógyszerek helyett étrendünk helyes megválasztásával nem csak az egészségünk megőrzésért tehetünk, hanem az elhízás ellen is. Nem kell mindig új csodaszerektől várni a gyógyulást, mikor már régóta ismertek a helyes táplálkozás alapszabályai.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.