B8-vitamin - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

Miért van rá szükség?

Elsősorban a zsírsavak felhasználásában van fontos szerepe. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben azáltal, hogy emulgeálja a koleszterint, emellett szerepe van a koleszterinszintézisben is. Képes a vér-agy gáton átjutni, ahol az agysejtekben emlékezést segítő vegyület képződik belőle, acetilkolin formájában fontos szerepe van az idegimpulzusok továbbításában. Védi a májat az elzsírosodás ellen, és közrejátszik a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében, ezáltal a hosszú távú gyógyszerszedés kellemetlen mellékhatásaitól védi a szervezetet.

Hiánya kedvez a zsírmáj kialakulásának, emellett érelmeszesedés és Alzheimer-kór is alakulhat. Az alkoholfogyasztás következtében a máj B8-vitamin-szükséglete megnövekszik.

Bővebben A koleszterin- és vérzsírszintcsökkentők

Miben található meg?

A lecitinek alkotóeleme, ezért legnagyobb mennyiségben a szójalecitin tartalmazza, de megtalálható a tojássárgájában, a halakban, az agyvelőben, a májban, az élesztőben, a szívben, az olajos magvakban, valamint a zöldfőzelékfélékben. Naponta 500-1000 mg az ajánlott beviteli mennyiség.

Tovább A B-vitaminok hiánya és tünetei

Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.