P-vitamin - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin (bioflavonoidok)) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.

Hatékonyságát tekintve szorosan kapcsolódik a C-vitaminhoz, ugyanis ez is szükséges a megfelelő felszívódásához és működéséhez, együtt elfogyasztva erősítik egymás hatását (szinergista hatás). A P-vitamin nevét onnan kapta, hogy szabályozza a hajszálereken (kapillárisokon) keresztül történő felszívódást (a permeábilitást (P)), és segíti a kötőszövetek egészséges fenntartását a C-vitaminnal együtt.

Miben található meg a P-vitamin?

Elsősorban a magas C-vitamin-tartalmú táplálékokban található meg, mint például a citrusfélék héjának fehér rétegében, és a gerezdek közötti hártya falában. A citrom, a narancs és a grapefruit pucolásakor ezt a fehér réteget is hagyjuk rajtuk nyugodtan, és így fogyasszuk el a gyümölcsöket. Emellett megtalálhatóak a fekete ribizliben, a cseresznyében, a sárgabarackban, a szederben, a paprikában, a csipkebogyóban és a hajdinában is, azonban főzés és fény hatására bomlik.

Miért van rá szükség?

A C-vitaminnal együtt antioxidáns hatású, véd a fertőzésekkel szemben, gátolja a fogínyvérzést, segíti a véraláfutások elkerülését, gyorsítja a sportsérülések és zúzódások gyógyulását. Elősegíti a hajszálerek rugalmasságát, és csökkenti a változókorba lépett hölgyek hőhullámainak kellemetlenségeit. Kerüljük a túlzott mértékű fogyasztását, mert bár túladagolni nem lehet, de hasmenést esetleg okozhatnak nagy mennyiségben szedve.

Tovább A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.