Igyunk sok folyadékot! Tippek a forró napokra

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Ha a hőmérséklet 30 fok közelébe kúszik, hamar jön az izzadás, mely lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok kiválasztását. Ilyenkor a szokásos napi folyadékmennyiség két-háromszorosát kell bevinnünk szervezetünkbe. Íme, néhány jó tanács.

A német táplálkozástudományi intézet ajánlása alapján, napi másfél-két liter folyadékot meg kell innunk, ha azonban a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, ha sporttevékenységet, folytatunk, ha kerti munkát végzünk, akkor ennek a két-háromszorosára van szükségünk.

Különösen nyáron igaz: igyon, mielőtt szomjas lesz. A szomjúságérzet a test figyelmeztetése, ha folyadékhiány lép fel. Napi folyadékbevitele legyen egyenletes.

A csap- és az ásványvíz oltja legjobban a szomjat, felesleges kalóriák nélkül. A változatosság kedvéért igyon erősen hígított (két rész víz, egy rész gyümölcslé) gyümölcs- vagy zöldséglevet.

„Turbózza” fel, ízesítse a csap- vagy ásványvizet, melyet iszik: tegyen a pohárba két narancs- vagy citromszeletet, pár levél mentalevelet. Ezáltal nemcsak hogy ízletesebb lesz az itala, hanem a szemet is gyönyörködteti, s csábít az ivásra.

Ne igyon túl hideg italt. Minél hidegebbet iszik, szervezetének annál többet kell dolgoznia, hogy a hőmérsékletkülönbséget kiegyenlítse, s csak jobban izzadunk. A legjobb a szobahőmérsékletű folyadék.

Az izzadással nemcsak folyadékot veszítünk, hanem sok-sok ásványi anyagot is. Nagy hőségben párolt zöldséggel vagy az enyhén sózott teával könnyen pótolható a veszteség.

Nagy hőségben kerülje az alkoholtartalmú italokat, mert azonkívül, hogy vízhajtó, szárító hatásúak, sok kalóriát is tartalmaznak és nem túl jó szomjoltók. A kávé serkenti a vérkeringést, ezáltal a verejtékezést is.

A lédús zöldségek, gyümölcsök fogyasztása rendkívül hasznos (nemcsak kánikula idején). Mindamellett, hogy egészségesek és frissítő hatásúak, az elvesztett folyadékot is pótolják. Magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek: görög- és sárgadinnye, narancs, barack, ananász, eper, paradicsom, uborka, cukkini.

A szív-érrendszeri, vese- és anyagcsere-betegségekben szenvedők beszéljék meg kezelőorvosukkal, hogy számukra mennyi a fogyasztandó ajánlott napi folyadékmennyiség, nekik ugyanis ártalmas lehet a sok folyadék.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Izzadás
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.