Segítsük szellemi frissességünket az étkezéssel

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Gondolták volna, hogy vannak olyan ételek és élelmiszerek, amelyek nem csupán a testünket táplálják, hanem az elménkre is jótékony hatással vannak? Ha életünk végéig ép tudat és kiváló emlékezőképesség birtokában szeretnénk lenni, egészségünk megőrzésében a táplálkozásra is oda kell figyelnünk, ezzel sokat segíthetünk saját magunkon.

Nézzük meg, melyek azok a táplálékok, amelyek a legjobb formában tartják az agyunkat!

Omega-3 zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak

Az egyik legjobb hatással az omega-3 zsírsavak (n-3 zsírsav vagy linolénsav) rendelkeznek, amelyek javítják a memóriánkat, a gondolkodási képességünket, és segítenek megbirkózni a káros stresszel. Annál is inkább, hiszen ez a zsírsav az agyunk körülbelül 10%-át alkotja, az agyban található idegsejtek (neuronok) egyik építőeleme.

A legnagyobb mennyiségben a tengeri halak tartalmazzák, elsősorban a szardínia, a hering, a lazac, a pisztráng és a makréla, de édesvízi halak májában is megtalálhatóak, például csukamájolajban. Ajánlott hetente körülbelül 280 gramm hal, vagy olajos halkészítmény elfogyasztása egészséges felnőtt számára.

A növényfélék közül a diónak, a szójának, a repceolajnak és a lenmagolajnak magas az n-3 zsírsav koncentrációja, valamint a sötétzöld levelű főzelékféléknek. Növelhetjük a bevitelt, ha keressük az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarinokat, kenyereket. Egy kiegyensúlyozott étrendben a napi energiabevitel 6-8%-át fedezzük többszörösen telítetlen zsírokból, mint amilyen az omega-6 és omega-3 zsírsavak is. Ideális esetben az arány 5:1. Az n-3 zsírsavak közül az agyunk számára a legfontosabb az alfa-linolénsav (ALA), valamint az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az ALA-ból az ajánlott napi bevitel 2 gramm, míg az utóbbi kettőből együttvéve 200 mg mennyiség a kívánatos.

Sajnos egy átlagos magyar felnőtt nem fogyaszt elegendő mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat, ezért fontos hangsúlyozni a tengeri halak fogyasztását. Ha halmájolajból szeretnénk fedezni ezt a fontos tápanyagot, akkor figyeljünk, nehogy véletlenül túl sok A- és D-vitamin kerüljön szervezetünkbe, hiszen a májban ezek a vitaminok koncentrált mennyiségben találhatóak meg.

A páfrányfenyő jótékony hatása

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) egészségre gyakorolt jótékony hatásait már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák, manapság elsősorban az agyi vérkeringés fokozására, az időskorban bekövetkező mentális hanyatlás enyhítésére szolgál. Erős antioxidáns tulajdonsággal bír, számos olyan vegyület található meg benne, amelyek védenek az oxidatív stressz és az öregedés ellen. Javítja az emlékezőképességet, és a vérellátást az agyban, serkenti annak működését. Élénkítő hatással bír, ezért délelőtti időszakban fogyasszuk a ginkgokészítményt.

Ginszeng az optimális teljesítőképességért

Fiatalon tarthatjuk szellemi teljesítőképességünket a ginszenggel is. Étrend-kiegészítőként a dél-kelet-ázsiai ginszengféléket használják. A ginszenggyökérből készült kivonat jótékonyan lassítja az öregedési folyamatokat, fokozza az agy éberségét és a koncentrációt, elősegíti az agyban zajló idegingerület-átviteli folyamatokat. Magas vérnyomás és szívproblémák esetén kerülni kell az alkalmazását, ugyanis bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet.

Vitaminok, ásványi anyagok az agy megfelelő működéséért

Az elménk számára is nélkülözhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok elegendő mennyisége a szervezetünkben. Elsősorban az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező C- és E-vitaminok fontosak, amelyek javítják az agyban jelenlévő idegsejtek anyagcseréjét, késleltetik a szürkeállomány öregedését, és segítenek a káros szabad gyökök elleni küzdelemben. A B-vitamin-komplex szintén szükséges a normális agyműködéshez.

Természetes vitaminforrások

A zöldségek és gyümölcsök a legjobb vitaminforrások, szervezetünk egészségéhez elengedhetetlen a fogyasztásuk. Igyekezzünk minden színűből válogatni. Elménk frissességéhez a leginkább ajánlott az alma, a szeder, az áfonya (kék és vörös), a cseresznye, a szilva, az eper, a kék és fehér szőlő, a grapefruit, a kajszibarack és a citrusfélék. A C-vitamin és a ginszengkészítmény bevétele között teljen el 2-3 óra, ugyanis gyengítik egymás hatását, ha egy időben vesszük be őket.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.