Hogyan ne hízzon karácsonykor?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

Hízás nélkül túl lenni a karácsonyon? Első hallásra szinte lehetetlennek tűnik, pedig lehetséges! Nyugodtan ehet a bejgliből, ha közben nem feledkezik meg a céljáról.

Tény, hogy az ünnepek nem a nélkülözés vagy a fogyókúra időszaka, így kihívást jelenthet, hogy anélkül csinálja végig, hogy visszaszedné azokat a kilókat, melyeket kemény munkával dolgozott le.

A fogyókúra az év bármely más szakában is nehéz, ám az ünnepekkel járó stresszel való megbirkózás, és a kalóriadús ünnepi ételek különösen megnehezítik azt. A legtöbb ember átlagosan fél-1 kg-ot hízik ez idő alatt.

Az ünnepek közeledtével 2 egészséges választása van: ragaszkodjon az edzésprogramjához és fogyjon tovább, vagy legalább őrizze meg a jelenlegi testsúlyát!

A 200 kalóriás stratégia

A testsúlyfenntartásra nincsenek olyan általános szabályok, melyek mindenki számára egyformán működnek. Picit lazítson az étrendjén, és mérje magát rendszeresen – így megtudhatja, mennyi extra kalóriát vihet be a szervezetébe, anélkül, hogy hízna. Ez általában 200 kalória!

Íme, 10 tipp a karácsonyi hízás elkerülésére:

1. Figyeljen az adagokra! – Tanulmányok bizonyítják, minél több étel van felszolgálva, hajlamosak vagyunk annál többet enni, még abban az esetben is, ha nem igazán szeretjük az adott ételt! Különösen a mártásoknál, desszerteknél figyeljen oda – ezek több kalóriát tartalmaznak!

2. Mozogjon! – A testmozgás a testsúly megtartásánál még fontosabb, mint fogyásnál! Emellett segít a stresszkezelésben is és energiával tölt fel, mely által könnyebben megbirkózik az ünnepi feladatokkal! Ha nincs ideje edzőterembe menni, végezzen egy 10-15 perces intervallum edzést! Ebből ma már számos telefonra letölthető alkalmazás is létezik!

3. Mérje magát rendszeresen! – Legalább hetente egyszer mérje a testsúlyát! Történjen ez reggel, hólyagürítés után – ha mindig ugyanakkor méri magát, reális képet kap arról, mikor kell visszafogni a kalóriákat és többet mozogni!

4. Fogyasszon sok sovány fehérjét! – A sovány húsokból, tejtermékekből származó fehérjebevitel rostgazdag zöldségekkel és gabonafélékkel párosítva segíti abban, hogy kevesebb kalória mellett is tovább legyen teltségérzete.

5. Ne feledkezzen meg az egészséges reggeliről! - Azok, akik reggeliznek, kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe a nap hátralévő részében. Az egészséges reggeli azáltal is segíti a fogyást, hogy felpörgeti a metabolizmust és elegendő energiával lát el a napi feladatokhoz.

6. Szedje ki tányérra! – Sokkal nehezebb követni, miből mennyit evett, ha azt a nagy közös tálról falatozza a többiekkel, vagy a zacskóból eszi. Éppen ezért, legyen szó snackről vagy bármi másról, mindig szedje ki tányérra és onnan fogyassza el!

7. Ha nem ízlik, ne egye! – Miért vinne be olyan kalóriát a szervezetébe, mely még csak nem is okoz örömet? Egyetlen falatból meg tudja állapítani, hogy ízlik-e valami, vagy sem!

8. Fogyasszon levest vagy salátát a parti előtt! – Egy nagy zöld saláta vagy zöldségleves a főétel előtt csökkenti a később bevitt kalóriamennyiséget!

9. Csillapítsa sóvárgását pár falattal! – Egy szelet bejgli vagy zserbó, és egy pohár likőr könnyen tartalmazhat akár 400 kalóriát is. Csillapítsa sóvárgását egy –két falattal, vagy válasszon alacsony kalóriájú alternatívát!

10. Élvezzen minden falatot! – Üljön le, lazítson és élvezzen minden falatot, ízt, textúrát a szájában! Étkezzen lassan, hogy az agyához eljusson az üzenet, a gyomra tele van!

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; webmd.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.