Táplálkozási tippek stresszes életmódúaknak

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A stressz nagyobb kárt okoz testünknek, ha kevés tápanyagot viszünk be: táplálkozzon egészségesen, s így a mindennapi nyomást is jobban fogja bírni.

A zöldségek és a gyümölcsök fitten tartanak. Ajánlatos napi 650 grammot fogyasztani belőlük, ennyi egy alma, egy pohár narancslé, egy paprika vagy két marék saláta. A friss zöldségeket és gyümölcsök jobban tudja hasznosítani szervezetünk, mint a vitaminkészítményeket. Pirulára csak akkor van szüksége, ha beteg vagy ha vitaminhiánya van.

Egy jó reggeli lehetővé teszi, hogy kiálljon egy nehéz napot. Korán reggel kezdjen valami könnyűvel, egy gyümölccsel, egy joghurttal vagy egy pohár gyümölcslével.

Ne próbálja a stresszt pusztán evéssel leküzdeni, oldani, attól csak kövérebb lesz. Jobb, ha valamilyen feszültségoldó tevékenységbe kezd vagy mozog, sportol.

Törekedjen a nyugodt étkezésre, egyen lassan és rágjon alaposan - csak Ön gondolja, hogy lejárt az ideje, sietnie kell. Szervezetének időre van szüksége, hogy az ételt feldolgozza, ha siet, többet ehet, amire szüksége van, s így hízhat.

Ha a stressztől nincs étvágya, akkor is egyen valamit, lehetőleg valami könnyűt: egy joghurtot gyümölcsökkel vagy egy müzliszeletet.

További hasznos tippek

Egyen olyan ételeket, melyek az agyat is táplálják: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonatermékek, zabpehely vagy müzli. Egy szelet csoki vagy süti, esetleg egy limonádé csak rövid időre jelent megoldást.

Napjában tartson több, rövidebb étkezési szünetet: kis gyümölcsadagokkal, tejtermékekkel, müzliszelettel, ezzel elkerülheti a telítettségérzést, viszont a vércukorszintje is stabil marad, nem ingadozik. Ha alacsony a vércukorszint, fáradtság, gyengeség lép fel.

Igyon meg mindennap (egyenletesen adagolva), legalább másfél liter folyadékot, akkor is ha hajszolják a határidők, különben teljesítőképessége csökken, és nagyobb az esélye, hogy fejfájása lesz. Ne igyon túl sok kávét és teát, mert ezektől csak még idegesebb lesz, naponta egy csésze (nem hatalmas bögre!) éppen elegendő.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.