Tartós karcsúság - a legjobb tanácsok

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Nem koplalni kell, hanem tudatosan táplálkozni: a sikeres fogyás a fejben dől el. Első lépésként kérdezze meg magától, miért akar lefogyni! Táplálkozási tippek.

Testtömeg-indexe 30 fölött van? Egészségügyi problémái vannak? Ha igen, akkor a fogyással jó úton jár, de legyen óvatos: a fogyási vágy könnyen elfajulhat.

Ne hagyja magát lebeszélni! A kövérségre való hajlam ugyanolyan veszélyes, mint maga a kövérség. Az, hogy mit és mennyit eszik, csak Önön múlik. A sikeres fogyás fejben dől el: figyelje, vizsgálja meg étkezési szokásait, rossz beidegződéseit motivációján keresztül.

A szénhidrátok
Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye. A szénhidrátok

Vezessen étkezési naplót, így képet kap, melyik ételt mikor és miért ette. Ez segít, ha új stratégiát kell kidolgozni. Ne állítsa túl magasra a mércét: 5-10 százalékos fogyás 3-6 hónap alatt, reális és teljesen elfogadható.

Táplálkozzon tudatosan: koncentráljon az ízekre és mindig szakítson időt az evésre. Tartózkodjon az energiadús ételektől, csakúgy, mint a magas cukor-, illetve zsírtartalmúaktól. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de ehhez nem muszáj a kalóriákat számolni.

Ne tagadjon meg magától semmit! Ha valamit tilos enni, nehéz kibírni, hogy ne fogyasszunk belőle, ehelyett engedélyezzen magának minden héten bizonyos mennyiségű csokoládét vagy süteményt, de persze ne vigye túlzásba.

Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?
Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására?
Milyen ételeket együnk?

Próbáljon rendszeres étkezési szüneteket tartani! Ne hagyjon ki egy ilyen szünetet sem és mindig lakjon jól! Aki folyton majszol, nassol valamit, az sosem tudja meg, milyen a jóllakottság érzése.

Édességet csak desszertként, az (rendszeres időközönkénti) étkezések végén egyen, ne az azok közötti "üresjáratokban"! Aki édességet eszik amikor éhes, csak a farkasétvágyát növeli. Ne hagyjon szanaszét a lakásban nyalánkságokat, sőt lehetőleg ne is halmozzon fel ilyen "készleteket": ha nincs egyáltalán finomság, könnyebb ellenállni.

A legfontosabb az akaraterő

Ha hirtelen elfogja a torkosság, ha valami édességet kíván nagyon, várjon öt percet: az érzés leggyakrabban olyan gyorsan távozik, amilyen hirtelen érkezett.

A táplálkozási zavarok

Cukros gyümölcslevek, üdítők, limonádé és különösen hizlaló alkoholtartalmú italok helyett, igyon vizet, ásvány- vagy forrásvizet, édesítőszer nélküli teát. Ha mindennap lemond egy pohár kóláról, megspórol 100 kilokalóriát - és évente 5 kiló pluszt. Bevásárlás előtt írjon listát és ragaszkodjon, tartsa is magát hozzá! Soha ne menjen éhesen a boltba! Haladjon lépésről lépésre: régi szokásait fokozatosan cserélje az újakra! Csempéssze mindennapjaiba a mozgást: hagyja a liftet és a mozgólépcsőt, intézze ügyeit autó helyett biciklivel vagy gyalog.

A siker kulcsa a rendszeres mozgás, sport. Először a kalóriák égnek, majd mivel az izmok fejlődnek, a testnek több energiára van szüksége.

További hasznos tippek

Minden siker után jutalmazza magát, dolgozzon ki egy személyes jutalmazási rendszert, természetesen ne étellel. A nehéz pillanatokban gondolja át, mely alkalmak, dolgok akadályozták Önt abban, hogy jól csinálja.

Keressen magának küzdőtársat: egy barát, barátnő, kolléga vagy akár egy profi, aki éppen annyira elszánt, mint Ön, jól jöhet a nehéz pillanatokban, hullámvölgyekben.

Nem kell reggel, délben és este a mérlegre ugrani, de lehetőleg egyszer egy nap vagy egy héten azért mérje le súlyát, folyamatosan legyen tisztában értékeivel.

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.