Dohányosok számára ajánlott táplálkozás

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
frissítve:

Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a túlsúlytól való félelem miatt ragaszkodnia a káros szenvedélyhez.

A dohányosoknak több antioxidánsra, ásványi anyagra és vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, mivel a dohányzás hatására csökken ezeknek a felszívódása, illetve a dohányzás káros hatásaival küzdő szervezet nagyobb mértékben is használja őket.

Magasabb vitamin- és ásványanyag-szükséglet

Kimutatták, hogy a dohányzás csökkenti a C-vitamin és a béta-karotin szintjét a vérben. Érdemes tehát C-vitaminban (például paprika, citrusfélék, kiwi, eper) és béta-karotinban gazdag (például sütőtök, sárgarépa, görögdinnye, zöld levelesek) ételeket fogyasztani. Hanyagoljuk azonban a béta-karotin tartalmú italokat, étrendkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, mert az ezekben található túlzott béta-karotin mennyiség érdekes módon a dohányosokat még inkább hajlamosítja a tüdőrák kialakulására. A zöldségek, gyümölcsök épp elegendő béta-karotint tartalmaznak.

A dohányban természetesen előforduló kadmium csökkenti a szelén biológiai hozzáférhetőségét, és antagonista hatást fejt ki a cinkre, azaz csökkenti a bevitt mennyiség felszívódását, ezért ezekből is emelt bevitel szükséges.

Kimutatták, hogy a dohány összetevői csökkentik a B-komplex számos vitaminjának szintjét. Az E-vitamin védi a sejteket a káros anyagoktól, ám a dohányosok szervezetéből szintén csökkent mennyiségben mutatható ki. A növényi olajok (pl. a repce-, a búzacsíra-, és a napraforgóolaj) különösen gazdagok ebben a vitaminban, de a teljes kiőrlésű rozskészítmények, a zöld zöldségek (pl. brokkoli, spenót, leveleskáposzta, kelkáposzta) is rengeteg E-vitamint tartalmaznak.

Testsúlynövekedés leszokás után

A leszokást követő hízás közvetlenül a cigaretta letétele utáni kb. 3 hónapban szokott jelentkezni, mivel ilyenkor megszűnik a nikotin anyagcserefokozó hatása, ezért érdemes valamilyen testmozgást elkezdeni, mely egyben a leszokással járó átmeneti stresszt is hatékonyan csökkenti.

A cigarettával való leállás után, egyen kisebb adagokat mint korábban, és kerülje a zsírban gazdag ételeket. Jóllakottságérzetét növelje rostban gazdag élelmiszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Igyon energiaszegény italokat, vizet, gyógynövény-, és gyümölcsteákat!

A hízástól való félelem ne tartsa vissza a cigaretta letételétől: hosszú távon a dohányzásról leszokott emberek átlagos testsúlya hasonló a soha nem dohányzókéhoz. A dohányzás pedig sokkal több egészségügyi kockázatot rejt, mintha néhány kilóval nehezebb valaki, amit a leszokás ideje után némi odafigyeléssel könnyen leadhat. Nemdohányzóként kifinomulnak az érzékei, újra felfedezi, intenzívebben érzi majd az ízeket, az illatokat, mint azelőtt.

További táplálkozási tippek

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.