Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.

Magas a rosttartalma a zöldségeknek, a gyümölcsöknek, a hüvelyeseknek, a teljes kiőrlésű gabonaipari termékeknek, és az olajos magvaknak. Létezik néhány tévhit, amelyet nem árt eloszlatni a köztudatban, és megerősíteni a rostok jótékony hatásait.

A rostok tulajdonképpen szénhidrátok, kerülöm a fogyasztásukat, különben elhíznék – tévhit

A rostok a szénhidrátok családjába tartozó vegyületek (például cellulóz, pektin, lignin), de nem szívódnak fel, csupán megkötik a felesleges salakanyagokat, a méreganyagokat, és így azok kiürülnek a szervezetünkből. Ezekből a vegyületekből nem állítunk elő energiát, vagyis nem szolgálnak számunkra kalóriával. Épp ellenkezőleg, magas vízmegkötő képességük révén telítik a bélrendszerünket, ezáltal csökken az éhségérzet, kevesebb mennyiségű ételt fogunk elfogyasztani, hatékony támaszunk fogyókúrás diéta idején.

Egészségtelen, ha túl sok bélgáz termelődik, ezért próbálok minél kevesebb zöldséget enni – tévhit

Ha mindössze emiatt nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, akkor többet ártunk az egészségünknek, mint használunk. A vastagbélben élő jótékony baktériumok egész hadserege áll az egészségünk védelmében, de számukra is szükség van táplálékra ahhoz, hogy megfelelően ellássák védőmechanizmusukat. Ezek a baktériumok a vízben oldható rostokat lebontják, és hasznosítják azért, hogy továbbra is képesek legyenek működni. Ennek a bontási folyamatnak a melléktermékeként gázok képződnek, amelyek távoznak a végbélen keresztül. Ez a folyamat általában az egészséges bélműködés jele – segítsük tehát ezeket a mikroorganizmusokat megfelelő mennyiségű rost fogyasztásával.

Sok rostot eszem, hiszen ez segít csökkenteni a magas koleszterinértékeket – tény

A rostok kiválóan kötik meg az emésztőrendszerünk által termelt koleszterintartalmú epesavakat, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik fel és kerül a véráramba. Magas rosttartalmú étrenddel segítjük a szervezetünket, és kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázata is. Ugyanez a helyzet a vércukorral is, gátolják a cukrok felszívódását a véráramba, ezért cukorbetegség esetén szintén tanácsos a sok rosttartalmú étel fogyasztása.

Az ajánlottnál is több rostot eszek azért, hogy még egészségesebb legyek – tévhit

Sajnos, mint mindig, a jóból is megárt a sok. A túlságosan nagy mennyiségű (több mint 60 gramm) rost fogyasztása – hasonlóan a túl kevéshez – sincs jótékony hatással a szervezetünkre. Emésztési problémákat okozhat, többek között haspuffadás, hasmenés jelentkezhet. A nagy mennyiségű széklettel fontos tápanyagok is távoznak az emésztőrendszerünkből, mint például a zsírban oldódó vitaminok, a kalcium, a vas, és más ásványi anyagok.

Egészséges emberek számára ajánlott mennyiség rostokból 25-35 gramm naponta, mellette tanácsos sok folyadékot is fogyasztani. Nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, hanem a teljes kiőrlésű, magvas, rozsos, barna kenyerek, a búzakorpa, a zab, a köles, és a hüvelyesek is megfelelő forrásai a rostoknak. Igyekezzünk ezeket változatosan az étrendünkbe illeszteni, hiszen így megfelelő arányban viszünk be vízben oldódó és oldhatatlan rostokat egyaránt.

Tovább Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A rostok szerepe az étrendben

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben találhatóak meg, és létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.