Hal, felvágott, konzerv: miért veszélyesek a romlott és lejárt termékek?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az enyhébb élelmiszer-eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt akár halálos kimenetelű is lehet a romlott termék elfogyasztása. Mi a helyzet, ha lejár a minőségmegőrzési idő?

Nem a szag és a látható elváltozás a veszélyes

A romlás egy nagyon fontos jel a fogyasztónak. Amikor szemmel láthatóan romlott valami – puffadt, elszíneződött, nyálkás réteg képződött a tetején, netalántán büdös is, stb. –, akkor grammonként több tízmillió mikroorganizmus lehet jelen a termékben. Ebben az esetben olyan nagymértékű a mikrobák elszaporodása, hogy érzékelni tudjuk az anyagcseréjük következményét.

A nagyobb baj akkor van, amikor nincs látható, érezhető jele a romlásnak. Egyes toxintermelő kórokozó mikrobák esetében elegendő, ha a termékben néhány száz vagy ezer sejt található. Ekkora dózis már bőven elegendő ahhoz, hogy betegek legyünk, és kialakuljanak az ételmérgezés jellegzetes tünetei, az émelygés, a hányinger vagy hányás, a gyomorrontás, fejfájás.

Bizonyos fogyasztói csoportok érzékenyebbek az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel szemben. A csecsemőket, terhes anyákat, időseket, a gyenge védekezőképességű betegeket, immunszupresszáns gyógyszereket szedőket érintheti leginkább a súlyosabb megbetegedés. A következmény súlyossága függ a mikroorganizmustól (melyik baktérium vagy penészgomba szaporodott el) és az élelmiszerrel elfogyasztott dózistól.

Konzervek: mikor romlott a tartalma?

A konzerveknél nagyon fontos megnézni a csomagoláson található minőségmegőrzési időt, azaz ameddig az élelmiszer megőrzi a tulajdonságait megfelelőek a tárolási körülmények között. Ez szobahőmérsékleten tárolva általában két év.

Gyakran a doboz tetejének puffadása jelzi, hogy romlásnak indult a benne lévő termék, az elszaporodó mikroorganizmusok gázt termeltek, a konzerv kinyitásakor hallatszik is a gáz távozása. A konzerv tartalmának záptojás szaga a benne megtelepedő mikrobák kénhidrogén termelésére utal.

A legtöbb esetben a konzervek olyan mértékben vannak hőkezelve, hogy normál körülmények között romlás egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán következik be.

Amennyiben nem jól záródik a konzerv, megsérült a doboz, vagy eleve probléma volt a nyersanyaggal, akkor előfordulhat, hogy romlásnak indul a tartalom. Ezért nem szabad sérült (deformálódott, felpuffadt tetejű) dobozba zárt terméket megvenni, majd megenni.

"Minőségét megőrzi" vs. "fogyasztható"

A gyorsan romló termékek (pl. készételek, fagylalt, húskészítmények, pékáru) csomagolásán a fogyaszthatósági időt tüntetik fel.
A hosszabb ideig eltartható élelmiszerek (konzervek, rizs, fűszerek, liszt) esetében a minőségmegőrzési időt használják.

Nincs kivétel, bármi okozhat megbetegedést

Korábban és talán még ma is leginkább az állati eredetű élelmiszereket gondoltuk és gondoljuk veszélyesnek, így a felvágottakat, a nyers húst, a tojást, a nyers tejet és a halat.

Ez a lista mára kibővült azokkal a nem megfelelően megmosott, megtisztított leveszöldségekkel, salátákkal, étkezési csirákkal és gyümölcsökkel is, amelyeket nyersen fogyasztunk. A trágyázott földből kórokozó mikrobák kerülnek a zöldség vagy gyümölcs felületére, néhány megtapad rajta, és ha nem mossuk meg alaposan fogyasztás előtt, nem tarjuk be a higiénés szabályokat, megbetegedés lehet a vége – nyilatkozta korábban a WEBBeteg.hu portálnak dr. Mohácsiné Farkas Csilla élelmiszer-mikrobiológus.

Nyers húsok, hal

Fontos, hogy frissen vásároljuk meg ezeket az alapanyagokat, feldolgozásig pedig hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. Ez igaz a friss halszeletekre és a fagyasztott termékekre is. Nagyon kevés idő elegendő ahhoz, hogy szobahőmérsékleten a felületükön lévő kórokozó mikrobák elszaporodjanak.

Az előkészítésük során mossuk meg azokat, érdemes külön vágódeszkát, illetve kést használni hozzájuk és figyelni, hogy más alapanyagokkal ne érintkezhessenek, illetve a különböző munkafázisok között kezet mosni, hogy az esetleg kezünkre került kórokozókat ne hordjuk szét sem a konyha felületeken, sem más, akár hőkezelés nélkül asztalra kerülő élelmiszerekre – tanácsolja a dietetikus.

A kolbászmérgezés

A téli időszakban a háztáji disznótorok idején a kolbászmérgezés vagy botulizmus (botulinum toxin, idegméreg) lehet veszélyes a fogyasztókra nézve. Ennek hátterében a talajból származó baktérium terjedése, a nem megfelelően tisztított hús, a nem minden részén kellően hőkezelt termék (kolbász, hurka, disznósajt) állhat.

A baktérium olyan toxint termel, amely az idegrendszerre van hatással, tehát nem elsősorban hányás vagy hasmenés a következménye, hanem például idegrendszeri bénulás. A baktérium szaporodásának gátja a hideg, fagyos időjárás, a megfelelő higiéniás feltételek, illetve a megfelelő hőkezelés. Fontos körültekintően eljárnunk a termelői piacon vásárolt készítményekkel is.

Jó tanács! A fogyaszthatósági időn túl nem tanácsos elfogyasztani a vásárolt terméket, mert az elkészítésük óta eltelt időben változott, változhatott a mikrobiológiai állapotuk. Fogyasztásuk így egészségi kockázattal járhat.

lejárt élelmiszer kutatás

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
Szakértők: Dr. Mohácsiné Farkas Csilla élelmiszer-mikrobiológus, Szőke Andrea dietetikus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus, tüdőgyógyász
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.